De mensen van Proeflokaal Sijgje met rechts Erwin Nieuwenhuizen en Claudio Houtman.
De mensen van Proeflokaal Sijgje met rechts Erwin Nieuwenhuizen en Claudio Houtman. (Foto: Proeflokaal Sijgje)
Advertorial

Bijzonder Proeflokaal Sijgje nu ook in Hilversum

  Bedrijven

HILVERSUM - Het ultieme huiskamergevoel: oude radio- en televisietoestellen, foto's die verlangen naar vroeger en op de menukaart staat onder 'Toetjes' onder meer een vlaflip. Welkom in Proeflokaal Sijgje aan de Vaartweg 33. "Toen we dit pand zagen, was het meteen liefde op het eerste gezicht", zegt mede-eigenaar Claudio Houtman.

Na Voorburg, Delft, Leiden, Voorhout en Schiedam is Hilversum de zesde plaats - en de eerste buiten Zuid-Holland - waar Houtman en compagnon Erwin Nieuwenhuizen een Proeflokaal Sijgje openen. Eind dit jaar volgt nummer 7 in Den Haag.

En in ieder restaurant hangt - net als een wall of fame met bekende personen uit de betreffende plaats - Sijgje Pietertje, de in 2011 overleden schoonmoeder van de 53-jarige Houtman. Dat was overigens wel een dingetje, die naam. Toen Houtman en Nieuwenhuizen de handen ineensloegen en de naam 'Sijgje' bedachten, merkte zijn vrouw (de dochter van Sijgje) op: 'Wat als het mislukt? Dan gaat mijn moeder twee keer dood.' Een heftige gedachte waar de ondernemer daarvoor geen moment aan had gedacht, zegt hij nu.

Maar het ging niet fout. Sterker nog, Proeflokaal Sijgje werd een daverend succes. Voor een prima bedrag van 14,25 euro krijgen bezoekers een driegangenmenu met per gang acht tot negen keuzes. "We wilden ons aanvankelijk richten op jongeren, vonden dat zij weer uit eten moesten kunnen", zegt Houtman. "Maar tot onze grote verrassing kwamen er vooral veel oudere mensen. Toen we aan hen vroegen waarom ze hier kwamen, zeiden zij: 'U geeft ons de mogelijkheid om van ons AOW'tje uit eten te gaan."

Het is een van de redenen waarom Houtman, van oorsprong en nog altijd werkzaam in de beveiligingswereld, de horecawereld is gaan omarmen. Ook met het pand aan de Vaartweg - toch een gebouw waar in het verleden verschillende restaurants het niet redden - was het voor Houtman en Nieuwenhuizen meteen liefde op het eerste gezicht. Als dat niet zo is, of één van de twee heeft zijn twijfels, gaat de koop niet door, benadrukt Houtman. "We ontdekten dit in mei. Het zag er toen niet uit, maar wij hebben iets bijzonders van dit pand weten te maken. Precies dit hadden we ook in Voorburg en Delft."

Begin september was Proeflokaal Sijgje in Hilversum voor het eerst open. Er was tijdens de openingsavond rekening gehouden met maximaal zestig bezoekers, maar de zaak zat met bijna tachtig couverts stampvol. En hoewel de bezoekers het eten zeer waardeerden, moesten zij toen wat lang wachten op hun bestelling. "Ze vonden het te lang duren en daar hadden zij groot gelijk in", aldus een kritische Houtman. "Die kinderziektes moesten eruit en zijn er nu uit. Nu zie je de waarderingscijfers op internet omhoog schieten. Dan merk je ook meteen dat het Hilversumse publiek weliswaar kritisch is, maar ook positief. De mensen geven hier opbouwende kritiek. Dat maakt het fijn om hier te werken."

Proeflokaal Sijgje aan de Vaartweg 33 in Hilversum is zeven dagen per week open van 17.00 tot 23.00 uur. Kijk voor meer informatie en reserveringen op proeflokaalsijgje.nl.

Meer berichten