[Advertorial] Bijzondere kaas bij H. Van der Graaf met een foto van overgrootvader
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hugo van der Graaf met voor hem zijn vader Jan en rechts leverancier Erik van Dam.
Hugo van der Graaf met voor hem zijn vader Jan en rechts leverancier Erik van Dam. (Foto: Bastiaan Miché)
Advertorial

Bijzondere kaas bij H. Van der Graaf met een foto van overgrootvader

  Bedrijven

HILVERSUM - Hij is met 28 jaar de langstzittende ondernemer in Winkelcentrum Kerkelanden - en sinds de verbouwing van twee jaar terug mooi centraal bij het koffiepleintje - maar sinds deze week heeft Hugo van der Graaf van de gelijknamige kaas- en notenwinkel een wel heel bijzondere kaas met een net zo bijzondere naam: 'Graaf Senior', met daarop een foto van de opa van zijn vader.

De man op de foto heette Jan van der Graaf en zag het levenslicht in 1875. Best een klus dus om een kwalitatief goede en leuke foto te vinden. "Uiteindelijk is dat gelukt", zegt de 51-jarige Van der Graaf. "Maar ik was al jaren op zoek naar een leuke naam voor een kaas. Op een gegeven moment kwam mijn leverancier bij mij met een leuke kaas. Daarop zijn we gaan praten. En toen kwamen we uit op de naam Graaf Senior. De kaas komt ook uit de Graafstroom, net als mijn familie. Dat maakt het wat persoonlijker. En Graaf Senior staat voor oud. En deze kaas is een jaar gerijpt."

Van der Graaf is al jarenlang hét adres voor kwalitatief hoogwaardige kaas van koeien die buiten hebben geleefd en hebben kunnen grazen. Maar de nieuwste aanwinst van Van der Graaf is juist weer net even anders dan alle andere. Deze heeft namelijk ook een zoete nasmaak, aldus de ondernemer. "Normaal is het een zoutje. Maar dit is zowel lekker op brood als bij de borrel."

De eerste reacties van klanten over de nieuwe (oude) kaas zijn positief, zegt de goedlachse ondernemer. "Ja, er wordt goed van verkocht. Mensen vinden het verhaal dat dit de opa van mijn vader is ook leuk. Overigens heeft hij een tijd in de buurt van die melkfabriek gewoond en hij fietste er dan ook weleens langs. Dan besef je hoe lang dat al bestaat."

Uit de manier waarop Van der Graaf praat over zijn product komt de pure liefhebber naar voren. Hij is daarom nog lang niet van plan om te stoppen met de zaak, die hij in 1980 samen met zijn vrouw Tanja begon. "Kaas is zo'n mooi product. Daar raak je nooit op uitgekeken. Er is altijd een kaas die je opnieuw ontdekt. Ieder kaasje heeft een verhaal: de melk, de herkomst. Er zijn duizenden kazen in de wereld."

Ook is Van der Graaf van plan om mee te doen aan de wedstrijd 'Beste kaasspeciaalzaak van Nederland'. "Jaren terug deed ik mee en eindigde ik in de top 25 van de 1000 winkels. Nu zijn dat er nog maar 500. Het wordt er ook allemaal niet eenvoudiger op. Je moet nu veel meer met de mensen praten, zorgen dat je iedere dag een fan maakt. Dan heb je er aan het eind van het jaar 200 fans bij."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>