Lab.stores in Gooische Brink prikkelt handelsgeest van jonge ondernemers
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Julie werkt al een tijdje in Lab. Vanaf zaterdag doet ze mee aan Lab.Junior en zijn haar kaarten te koop in de Hilversumse winkel.
Julie werkt al een tijdje in Lab. Vanaf zaterdag doet ze mee aan Lab.Junior en zijn haar kaarten te koop in de Hilversumse winkel. (Foto: Karin van Leeuwen)

Lab.stores in Gooische Brink prikkelt handelsgeest van jonge ondernemers

  Bedrijven

HILVERSUM - De noodkreten van kleine ondernemers staan met regelmaat op social media: 'Mensen, koop bij ons, in plaats van de decembercadeaus te bestellen bij de grote ketens.' Karen Niekerk, shopmanager van Lab.stores, is het daar roerend mee eens. In haar winkel brengen zo'n veertig ondernemers hun producten aan de man. En vanaf zaterdag zijn ondernemende kinderen tussen de twaalf en achttien jaar ook welkom.

Zaterdagmiddag, vier uur. Nog net voor sluitingstijd struinen klanten langs de artikelen in de winkel in de Gooische Brink. Een jaar is Lab.stores er nu gevestigd en eigenaresse Elsbeth de Bruin pendelt heen en weer tussen het filiaal in Hilversum en het filiaal Baarn, dat nu twee jaar bestaat. In Baarn is Manon Haagsma shopmanager en in Hilversum zorgt Niekerk samen met Julie (15) voor de winkel.

Het concept is simpel: het Lab. faciliteert op een A-locatie ruimte voor ondernemers. Sommige huren een plank, andere prijzen hun producten op een groot blok aan. "De winkel is een soort internationale Bijenkorf. Wij zorgen ervoor dat we het verhaal achter de artikelen weten als mensen geïnteresseerd zijn in bepaalde producten."

Alles dat te koop staat, moet kwaliteit of originaliteit hebben. Fröbelwerk wordt niet verkocht. Zo zijn de kleurrijke dekens uit Ecuador een warme eyecatcher. "Fair trade en fair made. De Ecuadorianen die aan deze plaids hebben gewerkt, zijn daarvoor goed betaald." Ze gruwelt als ze aan het verhaal denkt van een modeketen: in het labeltje van een trui had een fabrieksmedewerkster een noodkreet geschreven.

"Die mensen worden uitgebuit. Werken lange dagen en krijgen nauwelijks betaald. Dat willen wij niet hebben in onze winkel. Wij willen ondernemers met een passie een podium geven. Want zelf een winkel huren en runnen is soms een paar stappen te ver."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>