Foto: Bastiaan Miché

Hunkemöller nog wel poosje in Hilversum-Oost

  Bedrijven

HILVERSUM Het duurt nog wel even voordat omwonenden van Hunkemöller verlost zijn van alle vrachtwagens die door hun straten van en naar het distributiecentrum van de lingeriegigant rijden. Het vorig jaar aangekondigde vertrek naar een locatie met meer omvang laat namelijk langer op zich wachten.

Vorig jaar kondigde Hunkemöller International BV het vertrek van het distributiecentrum aan de Liebergerweg aan. Het liefst eind 2019 wilde men naar een groter onderkomen. Maar inmiddels is duidelijk dat die streefdatum niet wordt gehaald. De zoektocht naar een plek waar Hunkemöller zeker tien tot vijftien jaar kan verblijven, is nog gaande, aldus een woordvoerder.

Zij geeft aan dat 2020 of zelfs 2021 realistischer is. Veel locaties voldoen namelijk niet aan de verwachte groei van het bedrijf. Het is wel de bedoeling - ook omdat veel medewerkers in Hilversum wonen - dat het distributiecentrum van Hunkemöller in de regio blijft. De nieuwe wijk Crailo is een serieuze optie. Overigens, het eveneens aan de Liebergerweg gevestigde kantoor blijft sowieso wel op de huidige locatie.

Even slikken
Vertegenwoordigers van Hunkemöller, de gemeente en de buurt kwamen dinsdag bijeen voor een regulier overleg. Namens bewonersgroep Liebergerweg zegt Martin Triebels, al eerder op de hoogte van de vertraging, dat dit nieuws wel even slikken was.

Op het moment dat Hunkemöller vorig jaar zijn vertrek aankondigde, ging de vlag uit in de wijk. Al jarenlang werden bewoners geteisterd door honderden vrachtwagens in de veel te smalle straten. Vraag was echter ook wat er voor het bedrijf in de plaats kwam. "De ervaring in dit gebied leert dat als er iets leeg komt, er vaak iets beroerds voor terugkomt", aldus Triebels een jaar terug. Het vertrek van Hunkemöller moest volgens hem het kantelpunt vormen voor het omkeren van de neerwaartse spiraal naar een wijk met meer woonkwaliteit, leefbaarheid en publieke groene ruimte.

Nieuwe eigenaar
Inmiddels lijkt duidelijk dat op de langere termijn het distributiecentrum wordt gesloopt en er woningen en/of appartementen voor terugkomen. Sinds december is bouwkundig bureau Tecta de nieuwe eigenaar van het gebied. Eigenaar Norbert de la Rive Box zegt dat er nu gesprekken met alle partijen - ook met de bewoners - plaatsvinden en het project nog in een beginstadium verkeert.

Onduidelijk is dus of het kantoor van Hunkemöller, met 350 medewerkers, blijft staan of dat de sloophamer wordt gebruikt en er een nieuw kantoor voor terugkomt dat mooi kan matchen met de nieuw te bouwen woningen. Verder is het de vraag wat de richtlijnen zijn voor bijvoorbeeld duurzaamheid en het aantal parkeerplaatsen. Inmiddels is er al wel vier of vijf keer met de gemeente gesproken en is er kennisgemaakt met de gemeenteraad, zegt De la Rive Box.

Geruststelling
Ondertussen wacht ook Triebels geduldig, maar toch ook in spanning af met wat voor plannen Tecta komt. "Dat er woningbouw komt, is wel een geruststelling. Maar het houdt ons wel bezig. Om hoeveel woningen en dus voorbijrijdende auto's gaat het, hoe groen wordt het en hoeveel parkeerplaatsen komen er? Wat dat betreft is er nog lang geen sprake van opheffing van ons actiecomité. Er is alleen maar werk bij gekomen."

Meer berichten