[Advertorial] 'Zorgvuldig bereiden van gerechten net zo belangrijk als de presentatie'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Naast koken is schilderen een grote liefhebberij van Ewan Liu.
Naast koken is schilderen een grote liefhebberij van Ewan Liu. (Foto: Bastiaan Miché)
Advertorial

'Zorgvuldig bereiden van gerechten net zo belangrijk als de presentatie'

  Bedrijven

HILVERSUM - Eerst zien, dan ruiken en ten slotte proeven. Daar gaat het volgens Ewan Liu van De Mangerie om. De eigenaresse van het restaurant aan de Diependaalselaan is naast gastvrouw regelmatig in de keuken te vinden, alwaar ze de meest geurige en smakelijke gerechten bereidt. "Eten is een beleving. Het zorgvuldig bereiden van gerechten is net zo belangrijk als het presenteren ervan op een bord. Elk bord moet een feestje zijn om te zien."

Regelmatig volgt Liu workshops bij Chinese koks. Zo blijft ze op de hoogte van de gerechten en vooral de bereiding ervan. Ook kijkt ze naar de Franse keuken. "Ik ben altijd nieuwsgierig naar andere keukens. De Franse en Chinese kunnen niet worden gecombineerd omdat de specerijen niet goed matchen. Maar Fransen zijn goed in het presenteren van gerechten."

De recepten zijn niet geheim en regelmatig geeft de sympathieke eigenaresse workshops in haar restaurant. Maximaal tien kookliefhebbers leert ze dan de fijne kneepjes van de Chinese keuken. Bij voorkeur op dinsdag als De Mangerie is gesloten. In de vierentwintig jaar dat ze het restaurant runt, heeft ze een vaste kring van gasten opgebouwd.

Mensen uit de buurt, maar ook elders uit het Gooi keren regelmatig terug. Een goed teken, vindt ze. "Ik zorg dat gasten zich welkom voelen en genieten van het goede eten dat we serveren." Een topper blijft de Pekingeend. Zelfs haar kinderen eten nergens betere dan bij hun moeder. Liu lacht verlegen. Naast vlees is ook vis goed vertegenwoordigd op de menukaart: tarbot, coquilles en gamba's worden smakelijk bereid. "Door de vis met gember klaar te maken verdwijnt de grondsmaak. Lente-uitjes en knoflook zijn ook echte smaakmakers van de Chinese keuken."

Koken heeft ze zichzelf aangeleerd. "Als kind werd ik opgevoed door mijn oma, mijn ouders werkten hard. En als oma naar de keuken ging, hielp ik haar. Ik waste de groente en keek hoe ze te werk ging. Later ben ik zelf gaan koken." Haar vader kookte steevast op zondag. Dat was zijn vrije dag. "Die dag was eten een feest. Soms slachtte hij een kip en als kind zag ik hoe hij die in heet water dompelde en de veren plukten. Nee, dat vond ik niet eng."

Naast koken is schilderen een grote liefhebberij van Liu. In De Mangerie worden de muren opgesierd met haar werk. Een flamencodanseres, maar ook haar dochter en zoon zijn in het oog springende werken. "Ik schilder sinds een jaar of zes en heb het mezelf geleerd. Soms pak ik midden in de nacht een kwast en ga aan de slag. Ik heb er veel plezier in en het valt klanten op."

De Mangerie, Diependaalselaan 490-494, Hilversum. Reserveren: 035-6720784 en www.demangerie.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>