[Video] Hilversum krijgt tik op de vingers van ProRail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De spoorwegovergang vorige week woensdag.
De spoorwegovergang vorige week woensdag. (Foto: Bastiaan Miché)
Video

Hilversum krijgt tik op de vingers van ProRail

  Bedrijven

HILVERSUM - Vreemde en soms levensgevaarlijke situaties bij de spoorwegovergang aan de Schoolstraat/Koninginneweg afgelopen week. Hier liet een verkeersregelaar het verkeer stoppen, waardoor automobilisten soms noodgedwongen stilstonden op de spoorwegovergang. ProRail was not amused.

Vorige week woensdag - toen de kermis en markt gelijktijdig plaatsvonden - was het foute boel rondom de bekende kruising bij de kleine spoorbomen. Het verkeer dat vanaf de andere kant van het spoor richting centrum reed, stond soms minutenlang vast met als toppunt het moeten stoppen op de overgang. De verkeersregelaar stond daar omdat de rijrichting op de Koninginneweg was omgedraaid.

Normaliter zorgt een lokale verkeersregelaar er dan voor dat er geen verkeer tegengesteld die Koninginneweg in rijdt. De nu ingehuurde regelaar was echter van een bedrijf van buiten 't Gooi. Hij besloot om midden op de kruising het verkeer te gaan regelen, met alle gevolgen van dien.

Een filmpje waarop de gevaarlijke situaties waren te zien, werd vrij snel ontdekt door ProRail. De spoorwegbeheerder sprak direct de gemeente, die de verkeersregelaar had ingehuurd, hierop aan. "Auto's die stilstaan op de overgang is onacceptabel", aldus een woordvoerder. "Dit moet niet nog een keer gebeuren."

Een woordvoerder van de gemeente kwam met een enigszins andere verklaring: "Vrij snel nadat de verkeersdoorstroming niet lekker liep was dit ook bij ons bekend. We hebben direct ingegrepen: contact gehad met ProRail en contact opgenomen met het hoofd van de verkeersregelaars. Daarop zijn de instructies nog een keer aangescherpt, met name om ervoor te zorgen dat de spoorwegovergang vrij bleef."

Als oorzaak van het gevaar wordt genoemd 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden' met de omgekeerde rijrichting van de Koninginneweg en tegelijk vrachtwagens die bezig waren met laden/lossen. "Op dit laatste is ook ingegrepen. Na deze ingreep liep het verkeer al snel weer soepeler door en hebben de verkeersregelaars zich afzijdig gehouden als het verkeer gewoon doorstroomde. Ze kwamen alleen in actie als de doorstroming dreigde stil te vallen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>