Marc Boland vertelde maandag over de stadspas in Amsterdam.
Marc Boland vertelde maandag over de stadspas in Amsterdam. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumpas vooral simpel en praktisch houden

Bedrijven

HILVERSUM - Simpel beginnen en vooral kijken wat goed past bij de schaalgrootte van Hilversum. De mediastad heeft voor de minima genoeg te bieden. Mocht de tijd rijp zijn dan kan de lokale voordeelkaart voor mensen met een krappe beurs altijd opgaan in een groter geheel. Dat is en blijft het streven van GroenLinks.

Niet te groot en te ambitieus willen uitpakken. Hierop is dit door de politiek gewenste initiatief in de vorige collegeperiode stukgelopen. Hilversum is geen Amsterdam met honderden (sport)verenigingen, 26 musea en meerdere theaters, maar heeft genoeg aanbod om een goed fundament neer te leggen. Zaken waar mensen met een krappe beurs (minima) echt wat aan hebben.

Praktische zorg
Dat bleek maandagavond tijdens de GroenLinks-bijeenkomst bij Heelo aan de Oosterengweg ook wel. Hier stond de vraag centraal hoe de Hilversumpas het minimabeleid kan versterken. "Mensen willen eindelijk eens nieuwe schoenen kunnen kopen, hun vriendin op een kopje koffie met gebak kunnen trakteren of hun fiets of wasmachine gerepareerd zien worden. Het gaat om praktische zorg", zo luidde het advies van Annemieke Bakker, voorzitter van de Cliëntenraad Sociale Zaken Hilversum.

Vooral deze tips neemt Marleen Remmers, fractievoorzitter van GroenLinks, ter harte. "De grote vraag is, zoals Annemieke al zei, hoe wij als gemeente mensen vrolijk kunnen maken met dingen waar ze echt blij van worden."

Simpel
Dat gaat veel verder dan de mogelijkheid een cultureel uitje te maken of eens naar het zwembad kunnen. Simpel, praktisch en lokaal zijn de kernwoorden voor de coalitiepartij. Een ander beeld ontstond maandag door de presentatie van Marc Boland, manager Stadspas Amsterdam. Hij vertelde over de stadspas, die de hoofdstad al sinds 1989 heeft en inmiddels digitaal is.

Daar is het aanbod (cultureel, recreatief, sport, op wijkniveau en qua partners) gigantisch voor de ruim 125.000 minima (mensen met een wettelijk sociaal inkomen tot 120 procent) en nog eens dik 80.000 65-plussers. Hilversum telt geen 26 musea, meerdere grote theaters en honderden (sport)verenigingen.

Eigen invulling
Hilversum moet op zoek naar goede, eigen invulling van de pas qua aanbod en financiën. Vanaf 1 juli 2020 moet de pas in gebruik zijn. D66'er wethouder Annette Wolthers is belast met de invoering van deze voordeelpas. Haar GroenLinks-collega Jan Kastje gaf wel aan dat hier het wiel niet opnieuw hoeft worden uitgevonden.

De gemeente kan aanhaken op de ervaringen én vooral de techniek van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), die al jaren een pas hebben én al heel lang met elkaar van gedachten wisselen. Boland bevestigde dat en zei dat dit Hilversum ontwikkelkosten gaat schelen. Ook die boodschap is goed in de oren geknoopt.

Uit de krant