Café 1890 aan de Biersteeg definitief dicht
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Zaterdagavond werd er nog een keer goed gedronken, rechts Bertram Toonen.
Zaterdagavond werd er nog een keer goed gedronken, rechts Bertram Toonen. (Foto: © Bastiaan Miché)

Café 1890 aan de Biersteeg definitief dicht

  Bedrijven

HILVERSUM Pijn doet het wel, maar kroegbaas Bertram Toonen kon niet anders dan zijn Café 1890 aan de Biersteeg te sluiten. Vaste bezoekers kwamen zaterdagavond voor de laatste keer samen in hun stamkroeg om, zoals Toonen zegt, 'de restjes op te maken'. 

Daarmee komt een einde aan het roze oud bruine café dat Toonen bijna dertig jaar terug samen met een compagnon overnam en de laatste tien jaar in zijn eentje runde. "Maar het liep steeds minder", aldus Toonen. "En toen ik een aanbod kreeg om ergens anders te werken, pakte ik deze. Nu kan ik door de voordeur naar buiten. Maar ja, het is toch een beetje je kindje."

Die nieuwe baan, in loondienst, is iets verderop in café Maarschalk aan de Spoorstraat. Terugkijkend heeft hij in Café 1890 een prachtige tijd gehad waar mensen een borreltje konden drinken en een sigaretje konden roken. En met dat rookverbod pakweg tien jaar terug begon voor Toonen de ellende. Hij weet uiteraard dat roken niet bepaald goed is voor de gezondheid, maar voor de kroeg was het rookverbod in figuurlijke zin bijna dodelijk. "Het scheelde in ieder geval een heleboel."

Wat komt er nu voor terug? Duidelijk is wel dat ook Brasserie 22, gevestigd in hetzelfde pand op de hoek Biersteeg/Kampstraat, zijn langste tijd in Hilversum heeft gehad. Eigenaren Timo Hollak en Joost van Duinhoven hebben in Oud-Zuilen hun 'toplocatie' gevonden en dat valt niet te combineren met Hilversum, vertelt Hollak. Om die reden is Brasserie 22 momenteel tijdelijk dicht. "In september gaan we weer open. Maar zodra de muur eruit gaat, gaan wij eruit."

Pandeigenaar Kees Verhoeff, die de ruimte altijd verhuurde aan Brasserie 22 en Café 1890, wil er dit najaar één geheel van maken. "Het is een droom die werkelijkheid wordt", vertelt Verhoeff. "Het pand krijgt een facelift. Ik hoop in oktober/november te kunnen draaien."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>