Dansles voor verstandelijk gehandicapten bij Fit by Rox
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
In januari begint Roxanne Cools met streetdance up and down.
In januari begint Roxanne Cools met streetdance up and down. (Foto: © Bastiaan Miché)

Dansles voor verstandelijk gehandicapten bij Fit by Rox

  Bedrijven

HILVERSUM - Veel is er op sportgebied niet te doen in Hilversum voor mensen met een verstandelijke beperking, maar Wasmeer heeft bijvoorbeeld wel een G-team. Begin volgend jaar zorgt Fit by Rox voor meer keus als de danssportschool start met een speciale les: streetdance up and down.

Roxanne Cools, eigenares van Fit by Rox, kan niet wachten totdat het woensdag 8 januari is. Dat geldt eveneens voor de deelnemers die zich al hebben ingeschreven. "De leerlingen kunnen helemaal zichzelf zijn. Normaal gesproken gelden hier kledingvoorschriften in de lessen, maar die zijn er bij deze les niet. Sommige hebben nu hun kleren al klaarliggen", meldt de onderneemster enthousiast.

Een moeder benaderde Cools een half jaar geleden met de vraag of zij een les wilde beginnen voor mensen met een verstandelijke beperking. Vervolgens heeft ze research gedaan. Bij danslessen geven aan deze doelgroep komt iets meer kijken. 

Cools besprak het met de manager, legde haar oor te luister bij diverse ouders, heeft zich goed voorbereid en raakte er meer en meer van overtuigd de stap te gaan nemen. "Ik moet dit gewoon doen", aldus de Loosdrechtse. "Ritme verbindt mensen. Muziek spreekt echt iedereen aan en ook zij willen zich uiten door bijvoorbeeld te zingen of te dansen, dus laten we ze hier lekker shinen", voegt ze er verder aan toe.

Hoewel de eerste les nog twee maanden duurt, kijkt de lerares al vooruit. "Mijn ultieme droom is dat ze in de show in Gooiland meedoen", stelt ze. Daarmee integreert deze groep volledig in de dansschool. Volledige acceptatie is waar Cools ook op hoopt. Nu bekend is dat streetdance up and down start, krijgt ze positieve reacties en heeft ze al genoeg aanmeldingen om te mogen helpen tijdens deze nieuwe les.

Belangrijk is om de maximaal twaalf deelnemers, die wel moeten kunnen lopen en zelfstandig naar het toilet toe moeten kunnen, een veilig platform te bieden en voor Cools dat zij tijdens de les in de rol van docente blijft en niet in die van verzorger. 

De dansers krijgen een afgekaderde plek in de dansstudio, een zorgouder staat voor de deur om te kunnen helpen en alle andere ouders kunnen de les vanuit de lobby volgen op een televisiescherm. De les duurt 45 minuten, maar er is een uur ingeruimd, zodat er ook genoeg tijd is voor het sociale gebeuren.

Wie meer wil weten, kan een kijkje nemen op www.fitbyrox.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>