De verwachting is dat de uitvaartstichting begin 2021 kan werken vanuit de Bosdrift 12.
De verwachting is dat de uitvaartstichting begin 2021 kan werken vanuit de Bosdrift 12. Foto: DAC

Hoofdkantoor uitvaartstichting verhuist naar Bosdrift

Bedrijven

HILVERSUM - Al sinds de restauratie van het entreegebouw van de begraafplaats aan de Bosdrift is de grote vraag: wie gaat het pand betrekken en daarmee ook opknappen. Dik drie jaar na de start van de grondige opknapbeurt van het pand, die zo'n miljoen euro kostte, is daar eindelijk het antwoord. Uitvaartstichting Hilversum (USH) is de beoogde nieuwe bewoner van de Bosdrift 12.

Wethouder Arno Scheepers gaf tijdens de persconferentie deze week aan dat het een historisch gegeven is. Er gaat immers iets gebeuren dat de afgelopen vijf decennia niet meer is gebeurd. Om precies te zijn, is het 55 jaar terug dat er een mooie structurele invulling is gegeven aan het pand, zoals de VVD'er zei. De in 2016 opgerichte uitvaartstichting, toen de raad akkoord ging met de komst van het crematorium, wil daar het hoofdkantoor vestigen.

Momenteel is Zuiderhof aan de Kolhornseweg de thuisbasis van de uitvaartstichting, maar dit onderkomen is voor hen te klein. Een deel van het team werkt zelfs in een container. Met de gewenste verhuizing naar de aula aan de Bosdrift is dat probleem voorbij en is er veel meer mogelijk, zo geeft Anita van Loon, directeur van USH, aan. 

Het nieuwe hoofdkantoor komt in het voormalige woonhuis. Daarnaast is het de wens dat er een goede keuken en onderhavige horeca komt, zodat het weer mogelijk wordt dat er afscheidsbijeenkomsten plaatsvinden in het pand. Verder komt er onder meer een 24-uursopbaarkamer of condoleanceruimte en ook de zolder wordt bijvoorbeeld nog aangepakt.

Nu er eindelijk invulling is gevonden voor het monumentale pand is het tevens zaak om aandacht te besteden aan de begraafplaats zelf. Dat gaat eveneens gebeuren. Dat komt uit een potje van de stichting zelf. Scheepers vertelt dat er in 2016 al 280.000 euro was gereserveerd voor de renovatie van de Bosdrift. Van dit geld gaat USH de paden en de zichtslijnen herstellen en nieuwe diensten aanbieden. 

Van Loon noemt natuurbegraven als voorbeeld. "Ik heb al twee aanvragen hiervoor in optie staan", zegt ze. Al met al moet dit leiden tot een plek waar mensen graag komen, menen de twee.Voor de inrichting van het gebouw is geld nodig. Daarvoor vraagt Scheepers een krediet van bijna 500.000 euro aan bij de raad. 

De commissie Ruimtelijke Ordening mag zich in februari over dit voorstel buigen. Als de fracties het plan rijp achten voor besluitvorming dan geeft de raad op woensdag 4 maart hier een klap op. Dan duurt het nog wel even voordat de medewerkers van de stichting ook daadwerkelijk aan de slag kunnen op de Bosdrift. De verwachting is het eerste kwartaal van 2021. Scheepers benadrukt nog wel dat de stichting, als zij verhuisd is, een keurig dekkende huur gaat betalen. 

 

Uit de krant