Afbeelding
Foto: Issa Shaker

Oude gebouwen Wereldomroep in de verkoop

Bedrijven

HILVERSUM - De oude gebouwen van de Wereldomroep en de grond er omheen aan de Witte Kruislaan krijgen een nieuwe eigenaar. Eigenaar RNW Media zet de panden, waaronder het iconische hoofdgebouw waar AVROTROS is gehuisvest, in de verkoop.

Reden hiervoor is dat het bezit en beheer van gebouwen niet meer van deze tijd is voor een maatschappelijke organisatie en RNW Media zich volledig wil focussen op haar missie: wereldwijd versterken van sociale verandering onder jongeren via online platforms en sociale media.

De opbrengst van de verkoop gaat RNW Media gebruiken om het werk verder voort te zetten zodat jongeren maatschappelijke verandering kunnen bewerkstelligen in die landen waar dat nodig is. "De afgelopen jaren hebben we een organisatie neergezet die er toe doet", aldus CEO Jacqueline Lampe van RNW Media. "In 2019 bereikten we direct via websites en social media wereldwijd 32 miljoen jongeren, voor wie objectieve informatie niet vrij toegankelijk is. Dat is onze core business. Over de verkoop van de panden praten we al sinds 2016 en nu hebben we het besluit genomen het ook daadwerkelijk te gaan doen. We gaan op zoek naar een nieuwe eigenaar die hart heeft voor de prachtige panden en de omgeving en waarbij het erfgoed van de Wereldomroep in goede handen is."

RNW Media gaat er vanuit dat er voor de medewerkers niks verandert. Lampe: "Onze huisvesting wordt onderdeel van de deal. AVROTROS heeft een huurovereenkomst van vijftien jaar, dat loopt uiteraard gewoon door."

Het gebouw van de Wereldomroep, in de vorm van een vliegtuig, is in 1961 geopend door Koningin Juliana. Het gebouw kende in eerste instantie een grote studio en een studiocomplex. In 1989 werd het gebouw uitgebreid met meer studioruimten. 

In juni 2011 maakte het Kabinet Rutte I bekend dat de Wereldomroep moest bezuinigen en ruim een jaar later verloor de Wereldomroep haar wettelijke taak als omroeporganisatie in de Mediawet. Van de drie kerntaken verdwenen er twee, waaronder het maken van radio-uitzendingen. Door de bezuinigingen was de Wereldomroep gedwongen het hoofdgebouw te verlaten en te verhuizen naar het bijgebouw dat daarvoor vooral dienst deed als trainingscentrum voor journalisten uit ontwikkelingslanden. 

Na 2013 is de omroep verder gegaan als media NGO RNW Media. Het voormalige Wereldomroeppand werd na renovatie in 2014 in gebruik genomen door de AVROTROS. Sinds 2016 heeft het gebouw de status van rijksmonument. Over de gebouwen en de plannen is een filmpje gemaakt. Kijk hieronder hier om dat te bekijken.


Uit de krant