Voorzitter Arno Geul van HZC De Robben in zwembad De Lieberg.
Voorzitter Arno Geul van HZC De Robben in zwembad De Lieberg. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zwemvereniging HZC De Robben gaat ook zwemlessen geven op zondag in De Lieberg

Bedrijven

HILVERSUM In deze waterrijke regio is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren zwemmen. De basis van zwemmen zijn de ABC-zwemlessen die gegeven worden door HZC De Robben in Zwembad De Lieberg.

“HZC De Robben is echt een begrip in Hilversum”, vertelt voorzitter Arno Geul. “We bestaan al ruim tachtig jaar en hebben als zwemvereniging twee takken en dat zijn waterpolo en zwemlessen. Als zwemclub zijn we begonnen in de Kapelstraat en nu meer dan veertig jaar in De Lieberg aan de Jan van der Heijdenstraat.” 

De ABC Zwemles op maandag van 18.00 tot 19.00 uur wordt uitgebreid. Vanaf 4 oktober zijn er ook op zondag vier lessen van 14.00 tot 18.00 uur. “We weten dat ouders het heel prettig vinden dat kinderen ook in het weekend kunnen komen zwemmen”, aldus Geul. “Kinderen leren bij ons ABC-zwemmen en daarmee kunnen ze in drie stappen afzwemmen voor de diploma’s A, B en C. Elk diploma betekent dat een kind een bepaalde vaardigheid in het water leert. Na het behalen van diploma C is een kind echt ‘zwemveilig’.”

Kinderen tussen de vier en dertien jaar kunnen de lessen volgen die gegeven worden door gediplomeerde zweminstructeurs. “Je kunt je bijvoorbeeld ook alleen inschrijven voor het C-diploma en dan gaat het vaak om oudere kinderen die al A en B hebben. Diploma C is erbij gekomen om nog veiliger te leren zwemmen. Veel kinderen gaan tegenwoordig naar subtropische zwemparadijzen en attracties en een kind leert met C om daar veilig en vrij te zwemmen. Ze krijgen les in survivalzwemmen, in en uit het zwembad klimmen en zwemmen met kleding aan. Ons advies is dan ook om alle drie de diploma’s te halen.”

De zwemlessen duren 45 minuten. Een uur zwemmen is volgens Arno te lang voor de kinderen, qua concentratie en uithoudingsvermogen. “Het eerste kwartier kunnen de kinderen zich omkleden en krijgen ze aan de badrand instructies van de zweminstructeur en dan begint de zwemles. HZC De Robben is een vereniging en daarom kunnen we de lessen goedkoop aanbieden. Een zwemles kost 7,50 euro en is zonder abonnement.” 

Via www.derobben.nl kunnen ouders hun kind opgeven en daarbij een voorkeur aangeven. Kinderen komen dan automatisch op de wachtlijst te staan. Daarna wordt er contact opgenomen met de ouders en wordt bekeken of er plek is voor het kind op de aangegeven dag en tijd. “Als dat niet kan, zoeken we een alternatief. Van tevoren betaal je twaalf lessen voor het A-diploma en voor B en C zes lessen. Je kunt een zwemles online twee uur van tevoren afzeggen en dan hou je de les tegoed. Als een kind wil stoppen of eerder klaar is, dan krijg je je geld terug. En als kinderen hun A-diploma hebben gehaald en interesse hebben in waterpolo, mogen ze gratis lessen volgen om te kijken of ze het ook echt leuk vinden.”’

Uit de krant