Het Hilversumse centrum afgelopen voorjaar.
Het Hilversumse centrum afgelopen voorjaar. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Centrum Hilversum: ‘Mogelijke beperking openingstijden winkels werkt averechts’

Bedrijven

HILVERSUM - Kortere openingstijden en sluiting van de winkels op zondag zorgt voor minder spreiding van winkelend publiek en draagt hiermee niet bij aan het terugdringen van het aantal coronabesmettingen en werkt wellicht zelfs averechts.

Dat stelt de stichting Centrum Hilversum op basis van de aanstaande strengere coronamaatregelen, waaronder het mogelijk schrappen van koopavonden en zondagen om daarmee te zorgen dat er minder mensen op straat zijn. “Juist vorige week zijn we vanuit stichting Centrum Hilversum, samen met Sinterklaas en de Kerstman, een campagne gestart om winkelend publiek te motiveren om de aankopen meer gespreid te doen”, aldus de stichting. 

Daarnaast kregen de (retail)ondernemers het verzoek om ruimere openingstijden te hanteren, zeker in aanloop naar het Sinterklaas- en Kerstfeest. Ruimere openingstijden zouden extra mogelijkheden tot spreiding bieden en daarmee een veiligere winkelbeleving. Het afschaffen van de koopavonden en - zondagen beperkt juist die mogelijkheid en draagt bij aan meer drukte op de toch al drukke piekmomenten, is de gedachte. 

Alle gevolgen van dien
“We verwachten niet dat deze centrumbezoekers nu thuis zullen blijven, deze zullen hun bezoek aan de winkels nu op andere momenten gaan plannen en dan met name op de - toch al drukke - zaterdagmiddagen. Als we dan ook rekening houden met andere mogelijke coronamaatregelen, zoals het stilleggen van de amateursport, dan is de verwachting dat de drukte ook hiermee op de zaterdag flink zal toenemen, met alle gevolgen van dien”, aldus centrummanager Jorine de Soet.

Veilig en ontspannen
Ook beperken de - nu gelekte - maatregelen de mogelijkheden voor retailers om, buiten hun reguliere openingstijden, extra momenten te creëren voor bijvoorbeeld besloten koopavonden en private shopping voor bijvoorbeeld kwetsbare doelgroepen.

 “We roepen het kabinet dan ook met klem op deze maatregel niet door te voeren en de (retail)ondernemers juist de ruimte te blijven bieden om met ruimere openingstijden bij te dragen aan meer spreiding van centrumbezoek, zodat men letterlijk meer tijd en ruimte heeft om veilig en ontspannen te winkelen”, stelt De Soet. “In het centrum van Hilversum zijn bezoekers zeer welkom en wij ontvangen hen graag hartelijk en gastvrij. Beperkte openingstijden staan daar haaks op”, meldt zij tot slot.

Uit de krant