Het ondertekenmoment.
Het ondertekenmoment. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘College omarmt initiatief BIZ winkeliers én vastgoed De Gijsbrecht’

Bedrijven

HILVERSUM - Een feestelijk moment op de Gijsbrecht van Amstelstraat. In de winkelstraat zijn woensdagmiddag de samenwerkingsovereenkomsten tussen BIZ Ondernemers, BIZ Vastgoedeigenaren en de gemeente Hilversum in een online sessie ondertekend.

Vanwege de coronamaatregelen kon deze feestelijke ondertekening niet fysiek plaatsvinden, zodoende heften wethouder Gerard Kuipers, Gerard Wouterson (voorzitter BIZ Vastgoed) en Renske Schriemer(voorzitter BIZ Ondernemers) online het glas op deze mijlpaal.

Een BIZ, een Bedrijven Investeringszone, is een afgebakend gebied waarin ondernemers en vastgoedeigenaren gezamenlijk investeren in de economische vitaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied. De ondernemers aan de Gijsbrecht werken al bijna tien jaar samen in de BIZ en wensen hun activiteiten de komende vijf jaar voort te zetten.

Belangrijk
De vastgoedeigenaren hebben dit jaar het initiatief genomen zich ook te verenigen in een BIZ om zo de krachten met de ondernemers te bundelen en samen te werken aan een vitale en toekomstbestendige Gijsbrecht van Amstelstraat. “Wij vinden het belangrijk om gebieden die zichzelf organiseren te ondersteunen en daar past dit initiatief goed in”, aldus economiewethouder Kuipers. “Vandaar dat het college dit voorstel omarmt en hopelijk straks de raad ook. Juist in deze tijd van corona is samenwerking belangrijk, een extra reden om blij te zijn met dit initiatief.”

Om tot een BIZ te komen wordt een formeel traject doorlopen, waarbij een draagvlakmeting onder de ondernemers en vastgoedeigenaren het sluitstuk vormt. Bij voldoende draagvlak (deze draagvlakmeting vindt in februari 2021 plaats) zullen de BIZ-zen in werking treden en dragen alle ondernemers en vastgoedeigenaren bij aan de plannen voor een mooie Gijsbrecht. De BIZ-zen worden dan ingesteld voor vijf jaar. De ondernemers en vastgoedeigenaren werken in dit traject nauw samen.

Verkeersveiligheid
Vanuit een gezamenlijk gedragen visie op het gebied - De Ideale Gijsbrecht, dorps en duurzaam hart van Zuid - zijn er korte- en langetermijndoelstellingen en concrete acties geformuleerd en vastgelegd in twee BIZ-Plannen. De twee BIZ-zen zetten onder meer in op een aantrekkelijkere openbare ruimte, duurzame distributie en mobiliteit, verkeersveiligheid, een actievedialoog met de gemeente en het bestendigen van het gevarieerde aanbod dat de straat nu al kenmerkt.

Daarnaast zullen ze samen investeren in de on- en offline promotie van de straat, een professionele organisatie die de activiteiten en beide besturen begeleidt en een sterke onderlinge samenwerking en met overige partijen in het lokale netwerk. Hoewel de BIZ-zen nauw samenwerken, zijn ze ook onderscheidend in hun acties en plannen, gevoed vanuit de verschillende achterbannen, die zij vertegenwoordigen.

67 procent
De uitvoeringsovereenkomst, die nu getekend is, is een formeel onderdeel van het trajecten omvat de afspraken die de gemeente met beide BIZ-zen heeft gemaakt, zoals de inspanningsverplichting van zowel gemeente als BIZ, verantwoording van de budgetten, et cetera. De gemeenteraad moet de verordening voor de instelling van de BIZ nog formeel vaststellen, waarna de formele draagvlakmetingen in februari 2021 kan plaatsvinden. Bij voldoende draagvlak - 67 procent van de stemmers is vóór de BIZ - treedt de BIZ met terugwerkende kracht per 1-1-2021 in werking.

Uit de krant