De groepsruimtes zijn ook volgens antroposofische stijl ingericht, met o.a. een kring van kussens en rond kleed, houten meubilair en houten speelgoed.
De groepsruimtes zijn ook volgens antroposofische stijl ingericht, met o.a. een kring van kussens en rond kleed, houten meubilair en houten speelgoed. Foto: Bink

Bink kinderopvang start antroposofische buitenschoolse opvang in Hilversum

Bedrijven

HILVERSUM - Bink is maandag een nieuwe buitenschoolse opvang (bso) gestart in vrijeschool De Windkanter aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum: bso Zonnewind. 

Hiermee zegt de kinderopvangorganisatie buitenschoolse opvang aan te bieden voor de kinderen van De Windkanter vanuit dezelfde antroposofische visie als de school en ‘creëren we een doorgaande lijn voor hun ontwikkeling’. Dagelijks worden hier 44 basisschoolkinderen opgevangen in twee groepen: de jongste groep voor kinderen van 4 tot 7 jaar en de oudste groep voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Het werken vanuit een antroposofische benadering, is volgens de betrokken bij bso Zonnewind terug te zien in de inrichting, het kleurgebruik en de materiaalkeuze, maar vooral in de activiteiten. “Het werken vanuit de antroposofische benadering betekent voor de bso dat we voor onze activiteiten gebruik maken van natuurlijke materialen en veel buitenspelen met de kinderen”, aldus vestigingsmanager Lous Geserick van bso Zonnewind. “Ook volgen we het ritme van de seizoenen en vieren we de jaarfeesten. En de groepsruimtes zijn uiteraard ook volgens antroposofische stijl ingericht. Zo is er enkel houten meubilair, we zitten op kussens in de kring en de muren zijn ‘gesluierd’, dat is een antroposofische, aquarelachtige schildertechniek.”

De pedagogisch medewerkers van bso Zonnewind delen het antroposofische gedachtegoed en krijgen ook nog verdere scholing in het werken vanuit een antroposofische benadering. Daarnaast gaan zij deelnemen aan studiedagen van de vrijeschool en nauw samenwerken met de leerkrachten van De Windkanter.

Inhoudelijke samenwerking
Aan het begin van dit schooljaar is ook Zonnestraaltje, de vrije peuterspeelzaal van Bink, verhuisd naar het pand van De Windkanter. Katrijn Debroey, directeur van De Windkanter, is blij met de komst van de peuterspeelzaal en bso: “We zijn dan ook heel blij met deze directe samenwerking met kinderopvang Zonnewind van Bink. Fantastisch om de kinderen vanuit één gebouw een doorgaande stroom en lijn te kunnen bieden, passend bij de visie en ambities van De Windkanter; vanuit de vrijeschool pedagogiek. Wij vinden het een hele mooie ontwikkeling dat we in Hilversum nu een vrijeschool hebben inclusief vrije peuterspeelzaal en vrije bso! We kijken uit naar een mooie inhoudelijke samenwerking met Bink, waarin we toewerken naar een doorgaande ontwikkellijn vanuit eenzelfde visie en benadering.”

Uit de krant