Marieke is erg blij met haar nieuwe baan bij Tonio de Beer van Iron Man.
Marieke is erg blij met haar nieuwe baan bij Tonio de Beer van Iron Man. Foto: Bob Awick

Tonio de Beer van wasserij-stomerij Iron Man kiest voor inclusief werkgeverschap

Bedrijven

HILVERSUM - “Wasgoed vouwen is voor mij heel rustgevend en daarbij is de sfeer binnen het team geweldig.” Marieke is erg blij met haar nieuwe baan bij wasserij-stomerij Iron Man in Bussum. Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek koppelde haar aan werkgever Tonio de Beer. Met succes, verzekert hij. “Dankzij haar perfectionisme doet Marieke dit werk erg goed en hebben mijn andere medewerkers bij drukte een verantwoordelijkheid minder.”

Te veel prikkels, te veel onrust en te onzeker. Voor Marieke waren de zeven maanden zonder baan geen prettige periode. “Ik heb gesolliciteerd via internet en dat liep op niets uit. Daarbij vind ik het moeilijk of ik nu wel of niet moet zeggen in een sollicitatiegesprek dat ik autisme heb. Als ik het vertel, nemen ze mij niet aan en als ik het niet vertel, zeggen ze later: waarom vertel je dit nu pas?”, vat de Hilversumse haar dilemma samen.

Tonio de Beer, eigenaar van Iron Man, kwam in contact met Marieke via het werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek, een samenwerking tussen regiogemeenten en UWV. Een van de ideeën achter dit platform is om werkgevers te helpen bij het in dienst nemen van een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Metal of hardrock
Samen met zijn vrouw Tamara startte Tonio in 2013 wasserij-stomerij Iron Man. Hij is positief verrast over de korte lijnen bij de bemiddeling. “Mijn vaste contactpersoon bij het UWV moet heel snel hebben geschakeld met de gemeente, want kort na mijn aanvraag kreeg ik Marieke als kandidaat voorgesteld.”
De jonge Hilversumse is nu zes weken bij Iron Man aan het werk en heeft het erg naar haar zin. “Ik zet muziek op, het liefst metal of hardrock, en dan begin ik met vouwen. Hier kan ik mijzelf zijn. Ik mag werken op mijn eigen tempo en iedereen accepteert mij zoals ik ben.”

Voor werkgever Tonio is het een groot voordeel dat Marieke zo lang en geconcentreerd met het vouwwerk aan de slag kan. Eerder had hij alleen mensen van zijn eigen leeftijd in dienst, maar een divers team werkt prettiger, zegt hij nu. “Jonge mensen zijn heel gedreven, maar ook sneller vertrokken als ze geen uitdagingen meer zien. De kwaliteiten van onze medewerkers vullen elkaar nu perfect aan. In de loop van de tijd heb ik de levenservaring en loyaliteit van mijn oudere werknemers leren waarderen”, klinkt het weloverwogen.

Inclusieve werkgeverschap
De Bussumse werkgever denkt wel dat het zogenoemde inclusieve werkgeverschap, waarbij ondernemers ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, vooral werkt vanaf een zekere schaalgrootte. “In de begintijd van Iron Man deden Tamara en ik alles. In zeven jaar tijd zijn wij zover gegroeid dat het vouwwerk een dagtaak is die we aan Marieke kunnen overlaten.”

De Hilversumse wethouder Annette Wolthers is verantwoordelijk portefeuillehouder voor het Werkgevers Servicepunt Gooi en Vechtstreek. “Niet iedereen kan en hoeft het schaap met de vijf poten te zijn”, benadrukt zij. “We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en het is zonde die verloren te laten gaan. Ik spreek vaak ondernemers die zijn overgegaan naar inclusief werkgeverschap. Bijna allemaal zijn ze positief en hadden hier eerder voor willen kiezen.”

Opluchting
De match tussen Tonio en Marieke is in ieder geval een schot in de roos. Als het aan de eigenaar van Iron Man ligt, blijft zijn werkneemster voorlopig de was vouwen. Andere taken sluit hij in de toekomst niet uit, maar wel op haar eigen tempo. Dit tot grote opluchting van Marieke: “Ik heb nu weer mijn eigen geld en weet elke dag waar ik aan toe ben. Weer kunnen werken, is echt heel fijn!”

Uit de krant