David Voetelink en Janneke Brink-Daamen van Tergooi ondertekenen met online aanwezigheid van Johannes Gantenbein van EIB het contract voor de Europese lening.
David Voetelink en Janneke Brink-Daamen van Tergooi ondertekenen met online aanwezigheid van Johannes Gantenbein van EIB het contract voor de Europese lening. Foto: Tergooi

Europese lening Tergooi: 70 miljoen euro voor bouw nieuwe ziekenhuislocatie

Bedrijven

HILVERSUM - Tergooi heeft dinsdag een leningsovereenkomst afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) voor 70 miljoen euro. Daarmee is het Gooise ziekenhuis het tweede algemene ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke overeenkomst afsluit met de Bank van de Europese Unie. 

De financiering is volgens Tergooi tegen gunstige condities, waaronder een aantrekkelijke rente, en zal gebruikt worden voor de nieuwbouw en de parkeergarage. Samen met financiering uit eigen middelen investeert Tergooi de komende jaren in totaal voor 362 miljoen euro in het nieuwe ziekenhuis in Hilversum. Daar komt vanaf 2023 alle acute, intensieve enklinische zorg vanuit de huidige locaties van Blaricum en Hilversum.

Maximaal meegewerkt
David Voetelink, lid van de raad van bestuur van Tergooi, is zeer verheugd over de totstandkoming van deze lening, waarbij is samengewerkt met behalve de EIB, ook de ABN AMRO, de ING, de BNG bank en het Waarborgfonds voor de Zorg. Ook de gemeente Hilversum heeft, aldus het ziekenhuis, ‘maximaal meegewerkt’. “En natuurlijk de medewerkers van Tergooi zelf”, aldus Voetelink. “Deze financiering stelt Tergooi in staat de nieuwbouwplannen af te ronden volgens haar strategische keuzen: een compact ziekenhuis in maximale verbinding met de regio.”

Goede medische faciliteiten
“Ik denk niet dat ik op dit moment hoef uit te leggen hoe belangrijk het hebben van goede medische faciliteiten is.” stelt EIB Vice-President Christian Thomsen. “De EIB financiert al jaren ziekenhuizen in Nederland. We zijn begonnen met UMC’s en steunen nu ook algemene ziekenhuizen, omdat ‘het onze missie is om het ‘leven van mensen te verbeteren’. Wat dat betreft, lijkt dit me een vrij directe manier om dat te doen.”

Compacter gebouw
In de visie van Tergooi wordt de meest waardevolle zorg dicht bij de patiënt gegeven. Het ziekenhuis wil dan ook vol inzetten op het concept ‘Zorg op de juiste plek’: als het moet wordt de zorg verleend in het (nieuwe)ziekenhuis, als het kan daarbuiten, dichterbij de patiënt, in een regionaal medisch centrum of zelfs bij de patiënt thuis. “Door meer gebruik te maken van digitale consulten, nauwere samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners en te werken met grotendeels gestandaardiseerde verpleegafdelingen en poliklinieken, kan Tergooi toe met een compacter gebouw.”

2,5 miljard euro
De Europese Investeringsbank (EIB) is een instelling voor langlopende kredietverlening van de Europese Unie, en eigendom van de EU-lidstaten (Nederland is de op vijf na grootste aandeelhouder). De EIB maakt lange-termijnfinanciering beschikbaar voor deugdelijke investeringen, om zo bij te dragen aan EU-beleidsdoelstellingen. In 2019, maakte de EIB bijna 2,5 miljard euro beschikbaar voor Nederlandse projecten, waaronder in gezondheidszorg, MKB en energieprojecten. In de afgelopen vijf jaar maakte de EIB zo’n 711 miljoen euro beschikbaar voor gezondheidszorgprojecten in Nederland.

Uit de krant