Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

GroenLinks stelt vragen over cameratoezicht Arenapark: ‘Gemeenteraad eerst aan zet’

Bedrijven

HILVERSUM - Het bericht dat het Stadsfonds Hilversum 101.000 euro subsidie zou geven aan een project voor camerabewaking in de openbare ruimte op het Arenapark en het aangrenzende Laapersveld roept vragen op bij de lokale fractie van GroenLinks.

Via twitter maakte het Arenapark afgelopen week bekend dat het Stadsfonds de subsidieaanvraag voor cameratoezicht heeft gehonoreerd. "Dit betekent dat op zowel het Arenapark als het aangrenzende Laapersveld gefaseerd camerabewaking wordt geïnstalleerd in de openbare ruimte", is de toevoeging.

Volgens GroenLinks echter mag dat project pas van start gaan als de burgemeester daarvoor toestemming verleent. Na instemming door de gemeenteraad. "De APV en de Gemeentewet zijn daar duidelijk over", aldus GroenLinks-gemeenteraadslid Peter Veenendaal. "Als het om de openbare ruimte gaat is eerst de gemeenteraad aan zet."

GroenLinks was in het verleden altijd kritisch over cameratoezicht in bijvoorbeeld het centrum. Nu, aldus Veenendaal, kan de partij prima met die camera's in het centrum leven. Echter, stelt hij, "als er nieuwe camera’s in de openbare ruimte van Hilversum moeten komen, moeten de initiatiefnemers ons eerst maar eens overtuigen waarom dat nodig is. Dat debat hoort in de raad thuis.”

Veenendaal vraagt burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Annette Wolthers (Arenapark), door schriftelijke vragen te stellen, om opheldering. Zo wil het raadslid weten of de burgemeester en wethouder op de hoogte zijn van dit project en wat zij gaan doen om 'ervoor te zorgen dat dit project wordt bevroren zolang de besluitvorming hierover in de raad en het college nog niet is afgerond'.

Uit de krant