Robert de Keizer en Gerrit Mol: 'Big Brother is here to serve you.'
Robert de Keizer en Gerrit Mol: 'Big Brother is here to serve you.' Foto: Bastiaan Miché

Uniek project met camerabeveiliging op bedrijventerreinen Hilversum Zuid-West

Bedrijven

HILVERSUM - Een unieke samenwerking voor de bedrijventerreinen in Hilversum Zuid-West. Voor het camerabeveiligingsproject is er namelijk een deal met de Politie Nederland. En dus zijn penningmeester Robert de Keizer van Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West (OVHZW) en parkmanager Gerrit Mol toch wel trots op het eind vorig jaar ondertekende samenwerkingsconvenant. Hierdoor staan alle afspraken goed op papier en is helder wie wat doet wanneer er incidenten plaatsvinden. “Een unieke mijlpaal.”

Daarmee heeft de lancering van eind 2018 van de 24-uurscamerabewaking op de bedrijventerreinen een vervolg gekregen. Het unieke is dat het camerabeveiligingssysteem in het beheer is van de ondernemersvereniging, in samenwerking met de politie en gemeente. OVZW is de eerste vereniging in het land die een project als dit in eigen beheer heeft. “En nee, dit is geen ‘Big Brother is watching you’, maar ‘Big Brother is here to serve you’”, benadrukt Mol. Hij gaat daarmee in op de zorgen, bijvoorbeeld vanuit de lokale politiek, over cameratoezicht als het gaat om de privacy van toevallige passanten. 

Veiligheid achteraf
Echter, het uitlezen van een camera kan alleen nadat er aangifte is gedaan bij de politie. Het gaat dus om de veiligheid achteraf. “En dan heb je hier in de buurt ook nog woningen en woonarken. In overleg met de bewoners zijn de camera’s geplaatst en zo dat je nooit bij die woning naar binnen kunt kijken. Maar die bewoners zijn juist heel blij met die camera’s, hebben echt het gevoel dat hun gevoel van veiligheid wordt versterkt.”

De camera’s, die werken op de zonnepanelen op het dak van de Dudok Arena, hebben hun nut inmiddels meer dan bewezen. Aanvankelijk waren er 19 masten met in totaal 32 camera’s op de bedrijventerreinen Havenkwartier, Kerkelanden en Zevenrijnstraat. “Inmiddels staan er 36 camera’s”, vertelt De Keizer, “24 bewegende beeldcamera’s en 12 vaste voor kentekenregistratie. Het aantal opgeloste incidenten is ook enorm toegenomen. Bovendien is de beeldkwaliteit verbazingwekkend goed. En dit jaar worden er tien 24-uurs beschikbare aed’s aan de camerapalen toegevoegd.”

Twee ton
Behalve relatief kleine incidenten als vernielingen zijn er ook al een mishandeling op de openbare weg en de beroving van een fietser opgelost. Bovendien is het gevoel van veiligheid voor alle betrokkenen alleen maar toegenomen. En dat mag best twee ton kosten, is dan de gedachte. Niet alleen zijn er meer incidenten opgelost, ook de bereidheid om aangifte te doen is enorm toegenomen, vertelt Mol.

Het cameratoezicht zorgt dus niet alleen voor een verbinding tussen ondernemers, politie en gemeente, maar ook met buurtbewoners en nabijgelegen sportverenigingen. “Het is echt een positieve boost en in het algemeen belang voor Hilversum”, vervolgt Mol. “Voor kinderen is het ook veilig als zij ‘s avonds naar de sportvelden fietsen en wat dacht je laatst van de avondklokrellen. Toen werd er opgeroepen om hier in de buurt te verzamelen. Dan zorgt de aanwezigheid van de camera’s wel voor de nodige rust bij iedereen.”

Vijftienduizend banen
Trots zijn Mol en De Keizer op de bedrijventerreinen die samen vijftienduizend banen produceren en volgens de provincie Noord-Holland een economische waarde hebben van 300 miljoen euro. “We zijn de ‘backbone’ van Hilversum”, stelt Mol. “Kijk, het mooiste zou zijn als ze er niet meer hangen en niet meer nodig zijn”, aldus De Keizer. En Mol: “Maar dan moeten ze er wel blijven hangen. Dat is in het algemeen belang.”

Uit de krant