De brandweer was donderdag massaal aanwezig.
De brandweer was donderdag massaal aanwezig. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zwembad ‘T Gooische Bad neemt maatregelen na chloorlekkage en is zaterdag weer open

Bedrijven

HILVERSUM - Goed nieuws voor de zwemleerlingen van ‘T Gooische Bad. De lessen worden na de chloorlekkage van donderdagmorgen komende zaterdag alweer hervat. Het zwembad in Kerkelanden heeft vandaag maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. 

Zo zijn onder meer doseerpompen vervangen voor zogenaamde slangenpompen, aldus zwemschoolhouder Shiva de Winter. Hij betrad donderdagmorgen rond 5.30 uur het gebouw aan de  Franciscusweg 229 en had direct door dat het foute boel was. “Omdat er een geluid uit de machinekamer kwam dat aangaf dat  er een pomp op hol geslagen was, ging hij naar de technische ruimte. Daar hing een penetrante  chloorlucht.” 

Bij inspectie bleek de ontluchtingsslang van de natriumhypochloriet-(’chloor’) toevoer  losgeschoten. Het pompsysteem had de gehele chloorcontainer van zeventig liter naast de veiligheidsopvangcontainer op de grond gepompt (de chloorcontainer van 80 liter staat in een veiligheidscontainer van 300 liter). 

De Winter belde 112 en is vervolgens zelf met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij enige tijd in de chloorlucht stond. Uiteindelijk mocht hij na een uur weer weg uit het ziekenhuis. Ondertussen waren drie verschillende veiligheidsregio’s van de brandweer naar Kerkelanden gekomen. Na inspectie door de brandweer is de plas hypochlorietoplossing met absorptiekorrels behandeld en heeft de de firma Ecoloss de zaak opgeruimd en vrijgegeven. 

Morsen
De Winter legt uit dat de kwaliteit van het zwembadwater gereguleerd wordt met twee pompen, die zwavelzuur respectievelijk hypochloriet doseren. “Het systeem heeft terugkoppeling op de pH (voor het zwavelzuur) en op het gehalte vrij chloor (voor het hypochloriet). Bij het morsen van hypochloriet ontleedt dit aan de lucht en wordt chloorgas gevormd. Dit is een gevaarlijke stof die nu vrijgekomen is.”  

Niet duidelijk
Technici van de firma’s Lotec (zwembadbouwer) en Zwembaden met Stijl (verantwoordelijk voor het onderhoud) zijn daarna ter plaatse gekomen om het ongeluk te beoordelen en herhaling te  voorkomen. Het is nog altijd niet duidelijk hoe de ontluchtingsslang heeft kunnen losschieten, stelt De Winter. “Het zwembad heeft twee zuigerpompen die zuur en chloor doseren. Als ze lucht aanzuigen moeten de pompen ontlucht worden. Dat gebeurt vaak handmatig. Het verwerken van ontluchting is een nadeel van deze zuigerpompen. Daarom is besloten om onmiddellijk de zuigerpompen te vervangen door slangenpompen. Deze zijn inmiddels geïnstalleerd.” 

Volgens de technici van Lotec en Zwembaden met Stijl is het veiligheidstechnisch geen probleem om het bad per 8 mei weer te openen. Inmiddels heeft ook de gemeente Hilversum daarvoor groen licht gegeven, aldus De Winter.

Uit de krant