Claudius Harinck: Begonnen als 'kelderratje', nu eigenaar.
Claudius Harinck: Begonnen als 'kelderratje', nu eigenaar. Foto: Bastiaan Miché
Advertorial

Cambridge New Style herenmode is na facelift vernieuwd maar ook vertrouwd

Bedrijven

HILVERSUM - Hij is al enkele jaren min of meer het gezicht van Cambridge New Style, de mooie herenmodezaak op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Maar sinds begin dit jaar is Claudius Harinck daadwerkelijk eigenaar van de alweer bijna 47 jaar oude zaak. “We proberen het juk van ons af te gooien dat we een oude, stoffige winkel zijn. Dat is al een jaar of acht niet meer zo.”

Er staan niet meer zo veel meubels binnen als voorheen, er is een nieuwe vloer en het is allemaal wat ruimtelijker binnen Cambridge. “De winkel heeft een facelift gekregen”, vertelt de 54-jarige ondernemer. “Een vaste klant omschreef het al als ‘vernieuwd maar vertrouwd’ en nieuwe klanten spreken over een lekkere, lichte winkel met veel kleur.”

Harinck zit al in 1986, zoals hijzelf zegt, ‘in de business’ en leerde het vak ‘als kelderratje’ (producten inpakken in de kelder). Jarenlang was de Eemnesser werkzaam bij Meddens. Die winkel stopte in 2011, waarna enkele betrokken klanten hem aanraadden zelfstandig in de branche verder te gaan. Uiteindelijk kreeg hij de vraag van toenmalig eigenaar Peter Velthuis van Cambridge om daar als bedrijfsleider te komen werken. Aanvankelijk twijfelde Harinck, maar zijn kinderen overtuigden hem ervan ja te zeggen.

Actieve winkeliersvereniging 
En nu - acht jaar later - is hij eigenaar. Een week voor de lockdown van maart 2020 zette hij zijn handtekening onder de deal. Er volgde uiteraard geen gemakkelijke periode, maar spijt van deze deal heeft Harinck allesbehalve. Blij is de ondernemer ook dat zijn winkel op de Gijsbrecht is te vinden; een winkelstraat met weinig leegstand en een actieve winkeliersvereniging.

Cambridge beschikt bovendien over een trouwe, vaste klantenkring. Daarbij zie je ook, aldus Harinck, dat de markt steeds kleiner is geworden en er nu veel minder van dit soort winkels in Hilversum is dan twintig jaar terug. En qua kleding is er sprake van ‘vercasualisering’. “Dat zie je terug in de winkel. Die is meer ontspannen. Toegankelijker. Die weg was al enkele jaren terug ingezet, maar nu bepaal ik het zelf.”

Geen jagers
En er zijn mooie merken binnen Cambridge; Lyle & Scott, Vanguard en New Zealand onder andere en ook de meer luxere merken als Paul & Shark en Dressler. Harinck benadrukt daarbij dat mensen vooral lekker moeten kunnen rondlopen in de winkel. “Wij (de medewerkers, red.) zijn geen jagers”, zegt hij. “Het mooie aan dit werk is ook dat je de mensen zelfverzekerdheid geeft; een goed gevoel. En het allerleukste is als je de mensen iets aangeeft dat bij hen past, maar wat zij zelf niet bedacht hadden. Dat je mensen kunt verrassen.”

Cambridge New Style herenmode op de Gijsbrecht van Amstelstraat 167-169 is zes dagen in de week (en op afspraak) open. Kijk HIER voor meer informatie. 

Uit de krant