Afbeelding
Foto: Bas Bergmans

Nieuwe eigenaren willen van Wijngaard Zonnestraal culinair paradijs maken

Bedrijven

HILVERSUM - Een vijftal ondernemers geldt als nieuwe eigenaren van Wijngaard Zonnestraal. En zij hebben een bourgondische droom. “We willen een plek creëren waar uitzonderlijke wijnen worden gemaakt die we kunnen combineren met een culinaire beleving.”

Dat zegt Bas Bergmans, één van de vijf ondernemers, in de aanloop naar een open weekend op 11 en 12 september. “We streven naar een plekje op de wijnkaarten van culinaire restaurants in de regio. Daarnaast schenken we de wijn ook op de wijngaard zelf, want we willen van Zonnestraal een culinair paradijs maken. Dit moet een plek worden waar mensen samenkomen om sfeer en smaak te proeven.”

Kennis van zaken heeft het stel zeker. Twee van de ondernemers zijn geestelijk vaders van het biermerk Vuurzee. Vuurzee is een Vonkelbier waar gebruik is gemaakt van champagnegist en Pinot-Noir druiven, waardoor het bier een uiterste aangename zachte mousse afdronk heeft. Vooralsnog wordt de druif geïmporteerd uit Hongarije, maar dankzij de wijngaard in ‘t Gooi kunnen de ondernemers hun product in de toekomst met puur Hollandse ingrediënten maken. 

De overige drie ondernemers zijn vroege investeerders in Vuurzee, wat uitsluitend geleverd wordt aan de top van culinaire restaurants in Nederland en daarbuiten. Daarnaast delen ze alle vijf een passie voor wijn en culinaire hoogstandjes.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Eind vorig jaar kwamen de ondernemers in contact met Alfred Visser, de grondlegger van Wijngaard Zonnestraal. Visser zocht vanwege een teruglopende gezondheid naar mensen die zijn droom voor een goede Nederlandse wijn verder uit wilden bouwen, en zag potentie in de ondernemers. De interesse bleek wederzijds. “We realiseerden ons dat deze wijngaard een perfecte opstap was om te gaan werken aan een mooie Nederlandse wijn.” 

Het plan, vervolgt Bergmans, was om de komende jaren nauw samen te werken met Visser. De oogst van 2020 hebben ze nog samen geplukt. Maar al vrij snel daarna - in februari dit jaar - overleed Alfred Visser. “We stonden voor een uitdaging. Gelukkig konden we rekenen op de steun van een grote groep vrijwilligers, die Visser ook al bijstond. Deze mensen zijn razend enthousiast en onderhouden de wijngaard met hart en ziel. Ze zijn nog wekelijks aanwezig op de wijngaard en met veel passie en geduld bekommeren zij zich om de druivenranken.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Visser (foto hierboven) was een liefhebber en is tien jaar geleden een droom gestart die deze heren nu mogen doorzetten. Ze hebben inmiddels verschillende veranderingen doorgevoerd: Er is een nieuw terras aangelegd met een op maat gemaakte stamtafel van ruim vier meter (gemaakt met hout van Amsterdamse iepen, omgevallen na een zomerstorm). Daarnaast is er veel nieuw gereedschap, rijdt er een tractor rond, en zijn er verdere aanpassingen gedaan aan de wijngaard die de productie en kwaliteit van de wijn voor 2021 en daaropvolgende jaren ten goede zal komen. 

Landgoed Zonnestraal
De ondernemers zijn tevens in overleg met de eigenaar van landgoed Zonnestraal om de wijngaard met verschillende hectare te vergroten om zo deze droom op het ruime landgoed aan de Rading verder navolging te geven. Er zijn concrete plannen om culinaire evenementen te organiseren en daarbij goede wijn te schenken. Bergmans: “We hopen op termijn de productie te kunnen vergroten en zo een vooraanstaande Nederlandse wijn middenin ‘t Gooi te realiseren.”

Wie meer wil weten over de plannen van het vijftal is op 11 en 12 september van harte welkom op Wijngaard Zonnestraal, om eten, wijn, Vuurzee en sfeer te komen proeven. Men kan aanschuiven aan de nieuwe stamtafel om te genieten van een authentieke Gooise ervaring. De vijf zullen met smaak vertellen over hun plannen voor uitzonderlijke wijnen en bieren, heerlijk eten en bijzondere ontmoetingen. 

Aanmelden voor een bezoek op 11 of 12 september kan via info@wijngaard-zonnestraal.nl.

Uit de krant