De zonnepanelen worden geïnstalleerd.
De zonnepanelen worden geïnstalleerd. Foto: Hans Peijs

Goede kansen op werk in ‘klimaatbanen’ in Gooi en Vechtstreek

Bedrijven

HILVERSUM - Om de CO2-uitstoot te verminderen zijn - ook in ‘t Gooi en de Vechtstreek - vooral veel technische vaklieden nodig: bijvoorbeeld voor het isoleren en ventileren van gebouwen en woningen. En dat biedt kansen, aldus het UWV. 

Nederland en daarmee ook de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek staat voor een forse opgave om de komende jaren de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Om dat te realiseren werkt Nederland onder meer aan de verduurzaming van huizen en gebouwen. De komende jaren zijn daarvoor vooral veel technische vaklieden nodig: voor het isoleren en ventileren van gebouwen en woningen, plaatsen van zonnepanelen, aanleggen van warmtenetten, verzwaren van het elektriciteitsnet en het aansluiten van huizen en gebouwen op duurzame warmtebronnen. 

De vraag naar specifieke beroepen als isolatiemonteur, zonnepanelenmonteur, monteur warmtenetten of energieprestatieadviseur, maar ook beroepen met een breder takenpakket zoals timmerman, monteur elektro of de installateur/monteur werktuigbouw zal alleen maar verder stijgen. “Omdat er nu al een groot tekort is aan deze vaklieden, bieden opleidingen in deze richtingen dus een (zeer) goed toekomstperspectief”, aldus het UWV. “Dit geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor werkzoekenden en werkenden die de overstap naar een technische klimaatbaan willen maken. Zij-instromen zonder diploma’s waarbij een door de werkgever betaalde opleiding bij het werk zit hoort daarbij ook tot de mogelijkheden.”

In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek zijn er vooral tekorten aan:


In de recent uitgebrachte publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’ wordt voor de gebouwde omgeving voor het eerst in kaart gebracht voor welke specifieke beroepen en werkzaamheden het nu al moeilijk is om de technische arbeidskrachten te vinden die nodig zijn om de klimaatambities van het kabinet te realiseren. In de regio Gooi en Vechtstreek vinden er al langer initiatieven op dit vlak plaats.

In samenwerking met zes bouwbedrijven, MBO College Hilversum, Bouw- en Installatiemensen, UWV en Regio Gooi en Vechtstreek heeft Hét Bouwbedrijf onder de naam ‘Bouw & Techniek Start’ een aanpak gericht op duurzame inzetbaarheid uitgewerkt. Inwoners uit de regio, uitkeringsgerechtigden of zij-instromers, worden via een traject van zes maanden opgeleid en toegeleid naar een betaalde baan bij één van de aangesloten bedrijven in de sectoren Bouw en Installatietechniek uit de regio Gooi en Vechtstreek. Deze sectoren bieden nu en in de toekomst kansen op duurzaam werk op diverse niveaus door onder andere de regionale ambities met betrekking tot de energietransitie en de groeiende behoefte aan extra betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen.

Technische basis
In acht weken tijd wordt er bij de deelnemers een technische basis gelegd door het volgen van modules en het behalen van geaccrediteerde deelcertificaten. Daarna volgt er zestien weken praktijkervaring bij één of meerdere bedrijven met als doel uitstroom naar een betaalde (leer)baan. Tussen juni 2021 en heden is er al via een pre pilot traject ervaring opgedaan met vijf kandidaten die zijn voorgedragen vanuit het WerkgeversServicepunt (WSP) Gooi en Vechtstreek. Projectleider Siebe Martijn Groenendijk: “Inmiddels zijn vier van de vijf kandidaten betaald aan het werk, waarvan er twee een vast contract hebben. Een resultaat dat veel goeds beloofd voor de potentie van dit project.” De ambitie is om het komende jaar vijftien kandidaten gefaseerd met het traject Bouw & Techniek Start te laten starten.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Lees gratis Gooi en Eembode Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Politie gaat uit van brandstichting bij autobrand Bussumergrintweg Update 30 jun, 16:45
Afbeelding
Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij Buurt / wijk 30 jun, 15:30
Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Logo
Afbeelding
Man wel veroordeeld voor bedreiging en verboden wapenbezit Rechtbank: geen bewijs voor poging doodslag in G Spot Politie 29 jun, 15:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief