Afbeelding
Foto: Guido Dijkstra

Dringend leerkrachten nodig voor Taalschool gevluchte Oekraïense leerlingen

Bedrijven Oekraïne

HILVERSUM - Vanwege de enorme toestroom van vluchtelingenkinderen - en dan met name uit Oekraïne - opent STIP Hilversum binnenkort een tweede Taalschool voor nieuwkomers. “Deze kinderen moeten zo snel mogelijk onderwijs krijgen”, stelt directeur Jeldau Veenstra. 

Onderwijskoepel STI(chting) P(rimair onderwijs) Hilversum heeft zestien openbare basisscholen (waaronder één internationale) op twintig locaties in Hilversum. Ook is er de Taalschool, momenteel gevestigd aan de Jan Blankenlaan, met ruim honderd leerlingen. Echter, door de komst van veel vluchtelingen uit Oekraïne is dit pand te klein voor alle nieuwkomers. Daarom komt er een tweede vestiging binnen Hilversum. Dingetje is wel dat men hiervoor dringend op zoek is naar leerkrachten en onderwijsassistenten. 

Jeldau Veenstra, normaal gesproken directeur van de Lelyschool, is nu ook directeur ad interim van de nieuwe school. Zij doet een klemmend beroep belangstellenden om zich aan te melden. “We hebben honderd leerlingen op de lijst staan, die moeten zo snel mogelijk onderwijs krijgen”, stelt zij. “De mensen die wij bereiken geven wel aan iets te willen doen, maar wij zijn juist op zoek naar bevlogen leerkrachten die minimaal drie dagen in de week willen bouwen. En echt, het is supergaaf. Wij gaan echt iets neerzetten.”

Door de oorlog in Oekraïne zijn miljoenen inwoners op de vlucht geslagen. Een deel van deze vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn naar Nederland gekomen en er zullen nog veel mensen volgen, is de verwachting. Daarbij is de stellige overtuiging binnen STIP dat alle kinderen in Nederland recht hebben op onderwijs. “En dat willen we onze gasten uit Oekraïne ook bieden.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)


Stip Hilversum

Binnen de nieuwe Taalschool geven leerkrachten onderwijs aan leerlingen die Oekraïne zijn ontvlucht. Dit doen zij samen met een onderwijsassistent met een kleine groep leerlingen. Leerkrachten geven de leerlingen de basis mee van de Nederlandse taal en bereiden ze zo goed mogelijk voor op het vervolgonderwijs. Over het algemeen verblijven leerlingen één jaar op de Taalschool, voordat ze doorstromen naar het reguliere onderwijs. Tijdens een schooljaar stromen leerlingen op twee momenten in het jaar uit. Dit betekent dat de groepssamenstelling regelmatig verandert.

Veenstra geeft aan dat er ook elders in de regio taalscholen worden geopend, maar in Hilversum verblijven nu eenmaal - en dan met name in de opvang aan de Heuvellaan - heel veel Oekraïense kinderen. Zij beseft dat er overal sprake is van een lerarentekort, maar hoopt toch echt dat er voor de deze kinderen snel iets gerealiseerd kan worden. “Deze kinderen moeten ook weer leven. We zijn verplicht hen onderwijs aan te bieden.”

Belangstellenden of mensen die hier meer over willen weten, kunnen kijken op werkenbijstiphilversum.nl/vacatures.  

Uit de krant