Shiva de Winter.
Shiva de Winter. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversumse zwemschool dreigt met kort geding: ‘Ongeoorloofde staatssteun’

Bedrijven

HILVERSUM - Zwemschool De Winter Sport in Kerkelanden heeft de gemeente Hilversum voor een ultimatum gesteld. Als de gemeente niet voor 10 december een eind maakt aan de volgens zwemschoolhouder Shiva de Winter ‘ongeoorloofde staatssteun’ aan plaatselijk zwembad De Lieberg, volgt een kort geding. 

Met die rechtszaak wil de zwemschool landelijke jurisprudentie afdwingen voor gemeentesteun aan lokale zwembaden. “Terwijl De Winter Sport door stijgende kosten zijn prijzen moet verhogen en voor zijn eigen zwembad ’T Gooische Bad zelfs geen coronasteun kreeg, wordt De Lieberg al jaren met gemeentelijke subsidies gesteund”, aldus De Winter, “zowel bij de eerdere commerciële exploitant Optisport als het huidige Sportfondsen.”

Het gevolg, aldus de zwemschoolhouder, is dat De Lieberg zijn tarieven laag kan houden en er oneerlijke concurrentie ontstaat. Volgens De Winter Sport is deze handelswijze in strijd met de wet Markt en Overheid, die gemeenten verbiedt om commerciële partijen te financieren. “In Hilversum worden deze subsidiegelden direct betaald aan de beursgenoteerde partijen Optisport Nederland BV en Sportfondsen Nederland BV.”

Als de gemeente andere partijen blijft subsidiëren, wil De Winter Sport net als die commerciële exploitanten ook een subsidie over periode 2018 tot 2021 ontvangen. “Zwembad ’T Gooische Bad heeft inmiddels 1000 zwemlesleerlingen, meerdere (20) Oekraïense kinderen/leerlingen, tientallen (90) Oekraïners boven de 12 voor zwem- en sportles, enkele honderden volwassenen, 40 personeelsleden en heeft een belangrijk marktaandeel in Hilversum bereikt. Het zwembad heeft net als ieder zwembad hard geld nodig door de gestegen energieprijzen, de stijgende loonsom en de enorme inflatie.”

De Winter Sport heeft het Hilversumse college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd waarin de deadline wordt gesteld op 10 december 2022 om tot een oplossing te komen, anders stapt het zij naar de rechter. Ook de Tweede Kamerleden hebben een brief ontvangen. Daarin benadrukt De Winter dat er sprake is van ‘het structureel overtreden van de wet Markt en Overheid’. Een woordvoerder van de gemeente Hilversum laat weten dat er na het weekend een reactie komt. 

Uit de krant