Enkele bestuursleden van de ondernemersvereniging met in het midden Georgios Mylothridis.
Enkele bestuursleden van de ondernemersvereniging met in het midden Georgios Mylothridis. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe ondernemersvereniging wil de Havenstraat nieuw leven inblazen

Bedrijven

HILVERSUM - De Havenstraat verdient het om weer aandacht en prioriteit te krijgen. Met die insteek is een groep ondernemers binnen de Hilversumse winkelstraat bijeen gekomen om dit gebied nieuw leven in te blazen. Binnenkort worden de plannen gepresenteerd aan de lokale politiek.

Georgios Mylothridis en Martin Goeken zijn als respectievelijk voorzitter en penningmeester betrokken binnen de recent opgerichte ondernemersvereniging om de Havenstraat, een stukje Vaartweg plus alle zijstraten van de nodige impuls te voorzien. De afgelopen weken zijn er al meerdere bijeenkomsten geweest waar ondernemers, bewoners en pandeigenaren hun ideeën konden delen, waaruit een zogenoemd wensbeeld moet ontstaan. Daarbij krijgen ze begeleiding van Stad & Co en Overlant Landschapsarchitecten, die binnenkort al deze wensen en ideeën in een wensbeeld presenteert aan het bestuur.

De twee nieuwe bestuursleden zijn al veel langer bekende gezichten in de Havenstraat en hebben gezien dat dit deel van Hilversum de laatste jaren toch vooral stilstond en daarmee achteruit ging. “Sinds het eenrichtingsverkeer is geworden is er niks gedaan”, constateert Georgios. Martin vult aan: “De Havenstraat heeft dringend iets nodig. Met een nieuwe vereniging maken we een nieuwe start. Graag zien we in de Havenstraat een mooie afwisseling van wonen, winkels en horeca. Te veel van het een en te weinig van het ander is ook niet goed.”

De start is in ieder geval veelbelovend, vindt Georgios . Er is een subsidie vanuit het Stadsfonds en de Provincie Noord-Holland en de nieuwe kerstverlichting sluit mooi aan met die in het centrum. Maar natuurlijk is er bij beiden het besef dat er meer nodig is dan alleen wat versierselen tijdens de feestdagen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Zo is sowieso aanpassing van de straatverlichting, die nu als zwak wordt ervaren, noodzakelijk en denken de twee bestuursleden ook aan een straat waar de auto te gast is, er plek is voor een hotel en mogelijk de realisatie van een regenboogzebrapad. En misschien, aldus Martin, is het een idee om picknicktafels te plaatsen bij de Oude Haven?

Dingetje in de Havenstraat is de leegstand. Er zijn allerlei plannen en voornemens om leegstaande winkelpanden te transformeren naar woningen, maar regelmatig leidt dat tot gedoe omdat er dan weer te weinig parkeerplaatsen zijn. Binnen het Hilversumse raadhuis is dat probleem bekend en zijn er plannen om daar wat aan te doen.

Meer leven, meer veiligheid
Hij en Martin benadrukken daarbij wel dat er niet te veel woningen moeten komen in de straat. De combinatie van wonen, winkels en horeca. Daar draait het om. De mensen moeten naar de Havenstraat komen en daar blijven, is de gedachte, en niet direct na een snelle aankoop weer verder gaan. “We willen meer leven, meer veiligheid”, aldus Martin. Het moet weer gezellig worden. En niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door. Ook voor de kinderen.”

De donkere dagen van corona zijn voorbij, vervolgt Georgios, nu moet de lucht hemelsblauw worden. “Je ziet hoe ze bezig zijn in de Gijsbrecht en het centrum. Hier in de Havenstraat is het doodstil. Dat hoeft niet zo te zijn. Dat moet veranderen en daar kunnen we iets aan doen. Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we alle ondernemers, pandeigenaren en de gemeente voor nodig.”

Uit de krant