Vandaag ondertekenden de gemeente Hilversum en het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR) een samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Robert Snoeijenbos (directeur IWCUR), Arno Scheepers (wethouder Economie, Hilversum), Susanne Schilderman (wethouder Economie, Utrecht).
Vandaag ondertekenden de gemeente Hilversum en het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR) een samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Robert Snoeijenbos (directeur IWCUR), Arno Scheepers (wethouder Economie, Hilversum), Susanne Schilderman (wethouder Economie, Utrecht). Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum wil dienstverlening voor internationale inwoners toegankelijker maken

Bedrijven

HILVERSUM - Bijdragen aan een gunstig vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en Hilversum op de kaart te zetten als aantrekkelijke bestemming voor internationals om te wonen en werken. Met die insteek start de gemeente Hilversum een samenwerking met het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR). 

Vandaag ondertekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst. Het IWCUR is een initiatief van de gemeenten Utrecht, Amersfoort, de provincie en de Universiteit Utrecht, voor de groeiende groep internationale inwoners in de regio Utrecht. 

Het IWCUR biedt een centraal punt voor kennismigranten, arbeidsmigranten en internationale studenten. Hier kunnen ze terecht voor Engelstalige informatie over huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, taal, cultuur en meer. Ook regelen de internationale inwoners er een werkvergunning en vragen ze een burgerservicenummer aan. Daarnaast verwijst het IWCUR de internationale inwoners door naar een netwerk van regionale bedrijven die diensten verlenen aan internationals.

Door de samenwerking met IWCUR wil de gemeente Hilversum haar dienstverlening voor internationale inwoners toegankelijker maken en uitbreiden. De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hilversum en het IWCUR geldt minimaal één jaar. Na een jaar wordt de samenwerking geëvalueerd.

Wethouder Arno Scheepers (Economie) geeft aan dat Hilversum veel bedrijven telt die internationaal actief zijn. Voorbeelden daarvan zijn Media.Monks, Nike, NEP, EMG, Universal Music en IFF. “Zij hebben veel expats in dienst. Onze inzet is om bedrijven een zo goed mogelijk vestigingsklimaat te bieden”, aldus Scheepers. “Daar hoort ook een goede dienstverlening bij aan hun (toekomstige) medewerkers. Zeker met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt zijn buitenlandse werknemers voor bedrijven een steeds belangrijkere bron voor het vervullen van vacatures.”

Samenwerken aan problemen van de toekomst
Wethouder gemeente Utrecht Susanne Schilderman (Economie) voegt toe dat International Welcome Centre al ruim 15.000 internationale inwoners hulp heeft kunnen bieden. “Doordat we één plek voor alle zaken hebben ingericht, maken we ingewikkelde procedures flink makkelijker voor arbeidsmigranten, expats en studenten die naar onze regio komen. Daarnaast helpt het IWCUR ons om beter mensen aan te trekken die we nodig hebben om samen te werken aan de problemen van de toekomst. We werken daarom ook graag samen met gemeente Hilversum om dit centrum ook toegankelijk te maken voor hun internationale inwoners. Zo maken we samen de gehele regio nog aantrekkelijker voor internationale bedrijven, werknemers en studenten.”

Directeur van het IWCUR Robert Snoeijenbos: “Met het IWCUR hoeven de internationale inwoners van Hilversum niet langer op zoek naar informatie bij verschillende instanties, maar kunnen ze terecht op één centrale plek. Dit is belangrijk want door internationaal talent van goede informatie en voorzieningen te voorzien, verstevigen we de aantrekkingskracht van de regio.”

Verheugd
Sander Borgert, HR Director Nederland bij Media.Monks: “Bij Media.Monks werken we met kenniswerkers van zo’n zestig verschillende nationaliteiten. Samen vormen zij 45 procent van ons personeelsbestand. We merken daarom als geen ander hoe belangrijk een goede ontvangst van kenniswerkers is. We zijn verheugd dat de gemeente Hilversum en Utrecht de handen ineen slaan om kenniswerkers te helpen met een zachte landing in de gemeente Utrecht en Hilversum.”

In de regio Utrecht wonen, werken en studeren veel internationals. In 2019 werkten er bijna 48 duizend internationale kenniswerkers, arbeidsmigranten en studenten, allen met verschillende achtergronden. In de gemeente Hilversum werkten in 2020 in totaal 3.090 kenniswerkers (Bron: Decisio 2022). Van deze kenniswerkers, woonden er 2.250 in de gemeente Hilversum. Dit aantal nam tussen 2010 en 2020 jaarlijks gemiddeld toe met 7 procent. Hilversum is ook al enkele jaren aangesloten bij het Expat Center Amsterdam (IN Amsterdam).

Uit de krant