Afbeelding
Foto: Koosje de Beer

Gebruikt plastic krijgt nieuw leven in 3D-printer

Bedrijven

HILVERSUM - De vraag is eerder wat je níét kunt maken met een 3D-printer, meent Bouke Bakker. Volgens de jonge ondernemer is het wel zonde dat ontwerpers hiervoor nieuwe grondstoffen gebruiken. "Dat moet en kan anders", zegt hij beslist. "Daarom heb ik een concept uitgewerkt waarmee ik van gebruikt plastic de grondstof voor de 3D-printer kan maken. Ik print er mijn eigen producten mee en wil het filament ook gaan verkopen."

Bakker laat een lampenkap zien, een houder voor een waxinelichtje, maar ook een gedetailleerde miniatuur van het Tempietto in Rome. Hij studeerde af op het onderwerp circulaire economie en noemt de mogelijkheden van de nieuwe printtechniek eindeloos.

Techniek
"Eigenlijk kun je alles maken met 3D'', zegt hij. "De techniek neemt een enorme vlucht en er komen steeds meer bedrijven die in opdracht printen."

Stage
De grondstof voor zijn 3D-printer is filament, een dikke plastic draad die om een spoel gewikkeld is. Het meeste filament is gemaakt van nieuwe plastics, wat volgens Bakker niet nodig is. "Tijdens mijn afstudeerstage heb ik een concept uitgewerkt waarmee ik van gebruikte plastics in theorie even sterk en goed filament kan maken", legt hij uit.

Machines
"Na mijn stage kon ik het idee niet loslaten. Hoewel ik heb moeten investeren in mijn machines, wist ik na drie maanden nadenken zeker dat ik ermee door wilde gaan", is zijn vervolg.

Verhitting
Bakker laat de lange machine zien waarmee hij werkt. Rechts gaat het plastic er in kleine stukjes in. Na een verhittingsproces duwt een schroef het plastic onder druk als een draad naar buiten die aan de andere kant van het apparaat om de spoelen draait. 

Printafval
"Ik werk in deze ontwikkelfase samen met een bedrijf in Hilversum dat maandelijks veel filament nodig heeft'', licht hij toe. "Zij geven mij de spoelen en printafval die ik hergebruik en met gerecycled filament teruggeef."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant