Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

'We moeten stoppen met racisme en elkaar gewoon liefhebben'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Aangeslagen, maar niet gebroken. Dat is de boodschap die Gillyon Emanuels zaterdag wilde meegeven.

Ondernemen zit in haar bloed. Daar wil ze verder mee gaan, maar niet in Hilversum, want dat is haar onmogelijk gemaakt. "Dat ik mijn zaak heb moeten sluiten door toedoen van anderen is mij zwaar gevallen. Ik sta nu in een stad die mij als een baksteen heeft laten vallen."

De onderneemster van de inmiddels opgedoekte ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje neemt zaterdag het woord op het Oosterspoorplein. Dat is na de mars van gerechtigheid, een initiatief van Gerrel Liesdek, Raymond Pinas en Glenda Vijzelman.

Met deze kleine wandeltocht door Hilversum met toespraken en muziek op het Oosterspoorplein willen de organisatoren Emanuels een hart onder de riem steken én een duidelijk signaal afgeven dat racisme niet geaccepteerd wordt.

Rond 13.00 uur verzamelen zo'n dertig deelnemers zich op het Stationsplein, de startplek van de mars van gerechtigheid. De dag en het tijdstip werken niet mee. Precies op dat moment geven Harry en Meghan elkaar in Windsor het jawoord en begint er in Amsterdam een Palestinademonstratie.

Daarnaast zijn er problemen op het spoor en zit een aantal mensen vast in het verkeer. In de tussentijd zetten de aanwezigen, waaronder politici van Denk Amsterdam, Bij1 en de Hilversumse PvdA en SP, hun naam of een bemoedigende tekst op het spandoek 'Walk with Gilly'.

Even voor 14.00 uur vertrekt de kleine groep naar de Kleine Drift. Liesdek is blij dat de boodschap van verbinding en saamhorigheid verkondigd kan worden. "Dit is geen zwart-witding. We moeten stoppen met racisme en discriminatie en elkaar gewoon liefhebben." Wel betreurt de organisator dat de opkomst zo laag is.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant