Tientallen waterratten zwemmen deze week de vierdaagse.
Tientallen waterratten zwemmen deze week de vierdaagse. Foto: Bastiaan Miché

Zwemvierdaagse in verouderd de Lieberg

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bijna 200 zwemliefhebbers - jong en wat ouder - zijn deze week iedere avond in Zwembad de Lieberg te vinden voor de Zwemvierdaagse. Ondertussen is het wel de vraag hoe lang het jaarlijkse zwemfestijn nog in het bad aan de Jan van der Heijdenstraat kan plaatsvinden.

Het 42 jaar oude zwembad is namelijk vooral van binnen verouderd. Een miljoeninvestering zou nodig zijn om het geheel weer een moderne uitstraling te geven. De problemen kwamen onder meer aan het licht toen nog niet zo lang geleden het zwembad moest worden ontruimd, nadat leerlingen van het Hilversumse ROC en een personeelslid onwel werden. Uiteindelijk bleek dat gebrek aan frisse lucht - door verstopte luchttoevoerkanalen - de boosdoener was.

En dus moet er wat gebeuren, is de gedachte binnen het raadhuis. Maar hoe nu verder, is de grote vraag. De lokale SP vroeg daarom wethouder Floris Voorink van Sport om meer duidelijkheid te geven. De socialisten vrezen namelijk dat het zwembad in Oost verdwijnt en verhuist naar bijvoorbeeld het Arenapark, Anna's Hoeve, Kerkelanden of zelfs Loosdrecht (samenvoegen met zwembad Loosdrecht). "Zoals de SP het begrijpt zijn er veel lokale (wijk)gebruikers en heeft het bad ook een sociale functie", meent de partij. "Als SP zouden wij er dan ook voor willen pleiten om een gebruikerszwembad in Oost te behouden."

Voorink meent dat de SP te ver op de zaken vooruitloopt. De wethouder geeft weliswaar toe dat er een onderzoek gaande is, De Lieberg op zijn laatste benen loopt en alternatieven worden onderzocht, "maar," zegt hij, "er is zeker nog geen andere locatie. Het gaat om een grote investering. Dan kun je jezelf de vraag stellen: geven we de auto nog een grote beurt of kopen we een nieuwe. Dat wordt nu uitgezocht."

De politieke discussie is deze week allerminst van invloed op de Zwemvierdaagse. Opvallend veel kinderen doen dit jaar mee en vermaken zich opperbest. Ook van de partij is Frederike Lankhof. Zij zwemt voor de 23ste keer mee.

Uit de krant