'Vrijwillige vuurkwerkvrije zones' rond jaarwisseling in Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het plaatsen van deze borden was niet zorgvuldig verlopen
Het plaatsen van deze borden was niet zorgvuldig verlopen (Archieffoto: Bastiaan Miché)

'Vrijwillige vuurkwerkvrije zones' rond jaarwisseling in Hilversum

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Hilversummers die het vuurwerkgeknal tijdens de jaarwisseling rondom hun woning spuugzat zijn, kunnen zich aanmelden om in hun wijk of buurt een vrijwillige vuurwerkvrije zone te realiseren. Dat is een van de uitkomsten uit de evaluatie van de gemeente over de afgelopen jaarwisseling.

Hilversum volgt hierbij het idee van de gemeente Den Haag. In de Hofstad waren afgelopen jaarwisseling achttien initiatieven in de stad, de uitkomst was positief, aldus burgemeester Pieter Broertjes. "De overlast was tijdens de vorige jaarwisseling in Den Haag een stuk minder, de dierenbezitters zijn blij en initiatiefnemers geven aan dat er beduidend minder vuurwerk werd afgestoken."

Hoogste tijd om dit voorbeeld te volgen, vindt de burgervader en groot voorstander van een algeheel knalverbod. "Samen met de bewoners kan Hilversum hier mogelijk mooie stappen in maken." Bewoners maken vervolgens zelf afspraken in de wijk, buurt of straat. De gemeente faciliteert. Er wordt, net als in Den Haag, geen extra handhaving ingezet. Broertjes: "Het is immers vrijwillig en de bewoners zelf maken er een succes van."

Hilversum begint met een beperkt aantal wijken of buurten. Als het experiment goed verloopt en als uit de evaluatie blijkt dat het experiment niet of weinig capaciteit vraagt binnen de organisatie dan kan het experiment worden uitgebreid.

Broertjes schrijft verder dat de afgelopen jaarwisseling in Hilversum goed en rustig is verlopen. "Mede door onze sponsoren en door de samenwerking met Foodhall Mout werd het feest op het plein inclusief vuurwerkshows een groot succes", evalueert Broertjes. "Het aantal bezoekers aan de centrale viering van de jaarwisseling groeit. Activiteiten die door de gemeente zijn georganiseerd zijn prima verlopen."

Toch is er ruimte voor verbeteringen. Zo komt er op het Marktplein (waar opnieuw een centrale vuurwerkshow komt) een digitale aftelklok plaatsen en de geluidstechniek tijdens de kindervuurwerkshow en centrale vuurwerkshow verbeteren. Ook het uitdelen van de vuurwerkbrillen voor de kindervuurwerkshow wil Broertjes anders organiseren. "Dit was te chaotisch."

Ook de borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum moeten volgens de burgervader zorgvuldiger geplaatst worden. Dat was de afgelopen jaarwisseling niet foutloos verlopen. "Er zijn meer borden aangeschaft omdat de vuurwerkvrije zone is uitgebreid met een tweede zone. De kosten voor de jaarwisseling zijn hierdoor hoger. De extra kosten zijn meegenomen bij de begroting voor de komende jaarwisseling."


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>