Hilversum wil af van mini-industriegebieden in woonwijken in Oost, zoals het distributiecentrum van Hunkemöller aan de Liebergerweg.
Hilversum wil af van mini-industriegebieden in woonwijken in Oost, zoals het distributiecentrum van Hunkemöller aan de Liebergerweg. Foto: Bastiaan Miché

Spoorzone: 'Mensen verleiden om er gezamenlijk iets moois van te maken'

Buurt / wijk

HILVERSUM Verrommeld, oud en vervallen. Begrippen die vaak gebezigd worden als het gaat om Oost. Hilversum staat voor de grote uitdaging om in de komende jaren van dit lelijke eendje een mooie zwaan te maken. Een langdurig proces waarbij de hulp van velen nodig is. "We moeten mensen gaan verleiden om er iets moois van te maken", meldt wethouder Floris Voorink.

Niet dat Voorink het letterlijk zei, maar zijn woorden neigen naar het 'we gaan iets nieuws doen' van Jos Staatsen in 1996 toen hij de komst van Sport7 aankondigde. Met het oog op de invoering van de Omgevingswet gaat Hilversum de opknapbeurt van de spoorzone en dan met name postcodegebied 1221 anders invullen.

Dat moet de gemeente ook wel doen, aangezien zij in dit vrij uitgestrekte gebied nauwelijks grondpositie heeft. Panden of complexen opkopen sluit Voorink niet uit, maar voor de hele spoorzone is dat niet mogelijk. "Het is duidelijk dat we anderen hierbij nodig hebben", meldt de VVD'er. Dat zijn projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en bewoners.

In dit proces is de gemeente meer op de achtergrond. Meer mensen verschijnen aan de tekentafel, waarbij de gemeente vooral een faciliterende rol heeft, maar wel de regie over het proces houdt. "We gaan het deels loslaten", aldus de wethouder. Voorbeeld hiervan is de gang van zaken op het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg. De eigenaar van Leen Bakker, die op verzoek van de gemeente zelf woningbouwplannen heeft ontwikkeld maar in de wacht is gezet, is nu bezig met twintig andere vastgoedeigenaren of ondernemers om een plan te maken voor het hele terrein. "Zo krijgen we een mooi gemengd gebied en komt er een beter plan. Dat is de bedoeling", luidt de uitleg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant