Opbouwwerker Michelle Veerman:
Opbouwwerker Michelle Veerman: "In Zuid-Oost liggen de ontmoetingsplekken verspreid over de wijk maar er gebeurt net zo veel als in andere wijken." Foto: Karin van Leeuwen

Sluiting wijkcentrum Riebeeck is jammer maar biedt ook kansen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Uitgerekend in Hilversum Zuid-Oost, waar zo hard getimmerd wordt aan verbinding tussen de bewoners, sluit het wijkcentrum Riebeeck. Nou ja, wijkcentrum is misschien een groot woord voor drie lokalen in verpleeghuis Gooierserf, maar toch. Verschillende clubjes die gebruikmaakten van de ruimten moeten wijken.

Een veel gehoorde klacht over het buurthuis in Zuid-Oost is dat de drempel te hoog is, weet beheerder Lidy Thiecke. Een wijkcentrum zoals Lopes Dias in Noord nodigt veel meer uit om binnen te wandelen, vindt de medewerkster van Versa Welzijn. "We maakten gebruik van drie lokalen maar zorgorganisatie Inovum, waaronder Gooierserf valt, wil de lokalen als kantoren gaan gebruiken. Dus is de huur opgezegd."

Contact
Thiecke vindt het jammer, temeer het zo nodig is in Zuid-Oost. Buurtbewoners hebben behoefte aan contact, maar vinden het lastig om het te maken en Gooierserf was een brug te ver. Blij is ze met de komst van Huis van de Buurt dat eind 2016 de deuren opende in de Riebeeck Galerij. Zo langzamerhand weten buurtbewoners de ruimte te vinden, beaamt ook opbouwwerker Michelle Veerman.

Dampende mokken
Gelijk bij binnenkomst van het winkelcentrum, zit zij in het 'glazen huis'. Een lange tafel in het midden, pruttelende koffie op het aanrecht. Naast haar zit wijkagent Inge Veldhuizen. Veerman zet de dampende mokken op tafel, schuift melk en suiker naar het midden. Vertelt trots over de participatie van buurtbewoners. Het begint te komen.

Soepproject
"Zo is het soepproject geslaagd; Turkse dames koken elke week heerlijke soep. En zoals bekend is: eten verbindt, en dus schuiven steeds meer mensen aan." Maar ook het boekenproject is succesvol.

Geven en nemen
Veerman wijst op de houten kasten die naast het Huis van de Buurt staan. Een enthousiaste vrijwilliger gaf aan dat op zich te willen nemen en al snel had zij een maatje dat zich net zo graag op het project wilde storten. Het principe is simpel: geven en nemen. Dus een boek meenemen, is een boek terugzetten. En zo komen er steeds meer initiatieven uit de buurt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant