Stinkende afvalcontainer is voor iedereen doorn in het oog
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De container staat op zo'n twaalf meter van de huizen op de Kapelstraat af.
De container staat op zo'n twaalf meter van de huizen op de Kapelstraat af. (Foto: Bastiaan Miché)

Stinkende afvalcontainer is voor iedereen doorn in het oog

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Met deze temperaturen even de ramen openzetten, zit er voor de bewoners van de Kapelstraat niet in. De tocht zorgt wel voor verkoeling, maar vervolgens zitten zij wel in een rioolgeur. De groene container, die zo'n twaalf meter voor hun deur staat op het terrein van Gooiland, is de boosdoener. Een structurele oplossing lijkt voorlopig ver weg.

"Ik wil dat die container hier weggaat", zegt Norbert Michalewski vanuit zijn deuropening. De bewoner van de Kapelstraat kijkt recht op het 'groene monster'. De stoep, de weg en een hek zitten tussen de container waar de klep zichtbaar van openstaat. Als de wind even doorkomt, dan walmen onprettige geuren de neusgaten in.

Bel
Volgens de Hilversummer zitten zijn buren en hij al tijden in deze situatie. Meerdere keren heeft hij aan de bel getrokken bij Gooiland, die samen met Kings IJscafé en het Japanse restaurant Ai Uchi gebruikmaken van deze afvalcontainer.

Ranzig
Op Facebook heeft Michalewski openlijk zijn beklag gedaan. Meer buren hebben van zich laten horen op dit sociale medium. Michelle de Graaf is daar een voorbeeld van. "Kunnen jullie die ranzige container op jullie parkeerterrein weghalen? Ik kan met deze hitte niet eens mijn raam opendoen. De hele straat ruikt naar rotte vis en dat al zeven weken", is haar duidelijke reactie.

Buurtcoördinator
Zelf heeft Michalewski begin juni al de buurtcoördinator benaderd. Die is langs geweest en heeft de situatie bekeken. Of geroken zoals in dit geval beter is. Een gesprek tussen de bewoners en de gebruikers van de container met de buurtcoördinator erbij, zoals Michalewski had gevraagd, is er nooit gekomen. 

Vuilniszakken
De Hilversummer heeft op 8 juni een klacht ingediend bij de gemeente. Die heeft inmiddels per mail laten weten dat zijn klacht is afgehandeld. Er is een waarschuwing uitgedeeld met de mededeling dat er geen vuilniszakken naast de container meer mogen worden neergezet. "Maar het ging niet om die vuilniszakken."

Nergens
Ook is er een milieu-inspecteur aan te pas gekomen. Die heeft gezegd dat de gebruikers de container moeten legen en schoonmaken. "Hij heeft niet gezegd dat ze hem weg moesten halen. Zorg ervoor dat dit probleem structureel wordt opgelost", is de oproep van Michalewski. "Je komt nergens verder. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl die geur uit die container een permanente aantasting is van ons woongenot", verzucht hij.

Fout
Hij snapt het spanningsveld wel. De container staat op eigen grond en daar heb je als buurt niet veel over te zeggen. Aan de andere kant ervaart de buurt nu al tijden stankoverlast. Juridisch mag je dan in je recht staan, maar het gaat Michalewski om goed nabuurschap en fatsoen. Dat mist hij volkomen. "Ze snappen heus wel dat ze fout zitten, maar ze gaan gewoon door", zegt hij.

Gooiland
Philip Lamers, directeur van Gooiland, geeft aan dat de groene afvalcontainer voor hem ook een doorn in het oog is. "In de winter als het koud is, heeft niemand er last van, maar nu is het al drie, vier maanden mooi weer en vervloekt iedereen dat ding", geeft hij aan. De container is al meerdere keren verplaatst, maar waar hij ook staat altijd heeft er wel iemand last van: de hotelgasten, de bewoners van De Rechercheur, mensen aan de Langestraat of nu de Kapelstraatbewoners.

Ondergronds
Lamers wijst erop zij de container mogen gebruiken. Amrath, de pandeigenaar, huurt de container van Suez. Bij beide heeft hij aangedrongen op een oplossing bijvoorbeeld een ondergrondse container laten plaatsen. In de nabije toekomst moet er sowieso een alternatief komen, aangezien er appartementen worden gebouwd op dit deel van het terrein. Bewoners die een klacht willen indienen over de overlast moeten zich wenden tot Amrath, meldt de directeur tot slot.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>