Handmassage tegen eenzaamheid buurtproject in Kerkelanden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Met liefdevolle zorg echt contact maken. Dat is het idee achter dit preventieve project.
Met liefdevolle zorg echt contact maken. Dat is het idee achter dit preventieve project. (Foto: Unity Care)

Handmassage tegen eenzaamheid buurtproject in Kerkelanden

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Het moet vooral ontspannend zijn, maar de gratis handmassages die binnenkort starten in Kerkelanden beogen veel meer dan dat. Landelijk projectleider Daisy Hatusupy van Unity Care meldt dat dit project bedoeld is om mensen uit hun isolement te krijgen, ze een luisterend oor te geven en in contact te brengen met de buurt. Handmassage tegen eenzaamheid is het motto.

Het masseren van de handen is een laagdrempelige manier om contact te maken. Dat zie je ook vaak gebeuren bij de kapper, waar serieuze gesprekken ontstaan. Via liefdevolle zorg, zoals Hatusupy het noemt, is de hoop dat de eenzame buurtbewoner tijdens de behandeling een kijkje in zijn of haar belevingswereld geeft. "Het is op een snelle manier contact maken. Dat ontstaat, omdat je mensen aanraakt", aldus de projectleider die al vier jaar bezig is met het project 'Handmassage in de zorg'.

Intake
In de afgelopen twaalf weken zijn veertien mensen uit de buurt opgeleid voor de handmassages en omgaan met eenzaamheid. Daardoor is het een project voor en van de buurt. De Koepel is het onderkomen waar wekelijks de gratis handmassages worden gegeven voor deze doelgroep. Hier kunnen de mensen gewoon binnenlopen. Vanaf september doen de vrijwilligers ook wekelijks huisbezoeken bij wijkbewoners die niet of nauwelijks het huis uitkomen. Hiervoor vindt vooraf altijd eerst een intake plaats.

Luisterend oor
Naast het goed masseren van de handen bieden zij een luisterend oor, maken een praatje en inventariseren zij de behoefte van hun wijkgenoot. Hoewel het project nog niet gestart is, donderdag 2 augustus ontvangen de veertien vrijwilligers hun certificaat, kan Hatusupy al een mooi voorbeeld geven van het effect van dit project. Een van de gemasseerden gaf tijdens de stage aan dat zij graag wil gaan wandelen. Binnen een week was dat geregeld. "Zo simpel kan het dus zijn."

Eetstoornis
De vrijwilligers hebben ook een signalerende rol. Als zij merken dat de persoon bij wie zij thuiskomen hulp nodig heeft, kunnen ze dat met toestemming van de gemasseerde doorgeven aan het netwerk, zodat een oplossing in de maak is. Hatusupy stelt dat een ernstige vorm van eenzaamheid in sommige gevallen gepaard gaat met andere aspecten, zoals dementie, een eetstoornis of een depressie. Tijdens de opleiding is uitgebreid aandacht besteed aan deze specifieke gedragspatronen.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>