Parkeertarieven mogelijk omhoog in garages Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Markt is een van de parkeergarages die Q-Park beheert in het centrum.
Markt is een van de parkeergarages die Q-Park beheert in het centrum. (Foto: Bastiaan Miché)

Parkeertarieven mogelijk omhoog in garages Hilversum

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Hoe lang is het nog 2 euro per uur betalen in de gemeentelijke parkeergarages? Daar kan snel verandering in komen nu Q-Park van de rechter gelijk heeft gekregen in een juridisch geschil met de gemeente. Met deze uitspraak van de rechtbank in Rotterdam moet er geen sprake meer zijn van oneerlijke concurrentie.

Twee jaar geleden, op 29 juli 2016, maakte het bedrijf al bezwaar tegen het raadsbesluit van 16 september 2015. Toen besloot de Hilversumse politiek de drie parkeergarages, allemaal eigendom van de gemeente, aan te wijzen als een zogeheten 'economische activiteit die plaatsvindt in het algemeen bedoeld'. Hiermee kon Hilversum de parkeergelegenheid onder de kostprijs aanbieden. Dat moest leiden tot een aantrekkelijk centrum en dat veel autobezitters ervoor kiezen hun wagen ook in de garages te stallen, waardoor het blik niet alleen op straat staat.

Vernietigd
Q-Park beheert zelf de garages Hilvertshof, Markt en de P&R-gelegenheid op het Wandelpad. Het parkeertarief in de drie gemeentelijke parkeergarages ziet zij als oneerlijke concurrentie. Daarom stapte de multinational, na bezwaar te hebben aangetekend, maar de raad bleef bij haar besluit, alsnog naar de rechter. Die gaf het bedrijf donderdag 28 juni gelijk. Daarmee is één klap het raadsbesluit herroepen en vernietigd.

"De gemeente dient de integrale kostprijs van de garages door te berekenen in haar tarieven. Dit betekent dat alle kosten van de garages dienen te worden doorberekend in de parkeertarieven. Tot op heden wordt een marktprijs van 2 euro per uur gehanteerd. Dit tarief ligt lager dan de integrale kostprijs", meldt het college van burgemeester en wethouders in de eind vorige week verstuurde brief aan de gemeenteraad.

Hoger beroep
In dit schrijven merkt het college op dat dit besluit niet als een donderslag bij heldere hemel kwam. Veenendaal, Hengelo en Emmen gingen Hilversum gerechtelijk al voor. Met deze drie gemeenten houdt Hilversum contact. In de tussentijd handelen ze in allerijl in het raadhuis. De gemeente gaat in hoger beroep - uiterlijk 9 augustus - tegen het besluit van de Rechtbank Rotterdam en vraagt schorsing aan van de tenuitvoerlegging van de uitspraak. "Bij het per direct verhogen van de tarieven van de parkeergarages wordt namelijk gevreesd voor onomkeerbaar parkeergedrag en onrust onder de gebruikers van de parkeergarages. Dit wensen we met schorsing te voorkomen", aldus het college.

Tegelijkertijd gaat Hilversum kijken naar meerdere vervolgscenario's. In deze onderzoeken laat de gemeente kijken naar tarieven en de effecten hiervan op het parkeergedrag, de integrale kosten en verdere mogelijkheden naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank. De uitgewerkte vervolgscenario's moeten in november klaar zijn. Het is de bedoeling dat het college op woensdag 14 november met een uitgewerkt voorstel naar de raad komt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>