'Fiets niet meer tegen de gevel mogen parkeren is bijna aanval op levensstijl'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Maandag 15 oktober gaat het nieuwe beleid officieel in: foutparkeerders moeten betalen.
Maandag 15 oktober gaat het nieuwe beleid officieel in: foutparkeerders moeten betalen. (Foto: Bastiaan Miché)

'Fiets niet meer tegen de gevel mogen parkeren is bijna aanval op levensstijl'

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Wie vanaf maandag zijn fiets verkeerd stalt in het centrum krijgt hem pas terug als ervoor betaald is. De tijd van mild handhaven is voorbij. Het nieuwe beleid moet nu wel bekend zijn.

De ophef over het nieuwe fietsparkerenbeleid is groter dan verwacht. Daar kijkt wethouder Arno Scheepers een beetje van op. Nog een paar dagen handhaaft de gemeente op een milde manier. Wie vanaf maandag zijn fiets verkeerd neerzet in het centrum moet betalen om zijn eigendom terug te krijgen. De VVD'er denkt niet dat het druk wordt in het depot, want met het aantal opgehaalde fietsen valt het best mee.

"Ik snap dat mensen er niet blij mee zijn. Zij moeten hun routine veranderen. Dat kost even tijd. Maar wie zijn fiets willens en wetens verkeerd neerzet, moet op de blaren zitten", vindt Scheepers. Inmiddels moet het nieuwe beleid zijn ingedaald. Daar is tijd genoeg voor geweest.

Op woensdag 1 augustus is de gedragscampagne met onder andere de inzet van fietscoaches van start gegaan. Dat is inmiddels een dikke twee maanden geleden. Sinds maandag 17 september handhaaft de gemeente mild, zoals dat heet. In die tijd zijn 168 opgehaald. Al met al vindt de wethouder dat die aantallen meevallen. "Gemiddeld zijn dat zo'n elf op een dag."

Het nieuwe stalverbod is absoluut geen fietsertje pesten, benadrukt Scheepers. In opdracht van de gemeenteraad maakt Hilversum werk van een aantrekkelijker en gastvrijer centrum. Criticasters ervaren de gedragscampagne als negatief en vinden dat de handhaving een averechts effect heeft: het jaagt bezoekers weg uit het centrum.

Volgens de nieuwe regels mogen fietsers hun vervoermiddel niet langer overal maar stallen. Parkeren mag alleen nog op de daarvoor aangewezen plekken. Dat is tevens een vurige wens van de winkeliers, bewoners van het centrum en de hulpdiensten, luidt de toevoeging van de wethouder. De noodzaak om orde te scheppen in de geparkeerde wildgroei van blik is groot en wordt breed gedragen.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>