SP-statenlid waarschuwt voor schrappen busdiensten Gooi
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

SP-statenlid waarschuwt voor schrappen busdiensten Gooi

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Verschillende buslijnen in 't Gooi, waaronder de lijnen 1,2 en 3 in Hilversum, staan op het punt te worden geschrapt. Daarvoor waarschuwt SP-statenlid Marnix Bruggeman na een presentatie hierover afgelopen maandag aan leden van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Overigens duurt het nog even voordat de buslijnen eventueel verdwijnen. De huidige diensten gelden tot 2021. Dan eindigt de subsidie-concessie Gooi- en Vechtstreek die de provincie aan Connexxion heeft verleend en komt er een nieuw schema.

De provincie denkt echter nu al na hoe het nieuwe buslijnennet er uit moet gaan zien. In een technische briefing meldde een vertegenwoordiger van het ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng dat er alleen nog zogenaamde stroomlijnen moeten overblijven, zoals lijn 320. "Met het plan kan de provincie 20 procent besparen op de subsidie voor het openbaar vervoer in Het Gooi, weet Bruggeman. "Het bespaarde geld kan eventueel in een mobiliteitsfonds worden gestopt, waaruit 'knooppunten, nieuwe mobiliteitsconcepten en digitale diensten' kunnen worden betaald."

In de huidige plannen verdwijnen, weet Bruggeman, buslijn 108 tussen Laren en Huizen. "In Blaricum komt dan geen bus meer. Ook verdwijnen de Hilversumse buslijnen 1 (naar
Kerkelanden), 2 (naar het Erfgooierskwartier en winkelcentrum Seinhorst) en 3 (Oosterengweg). Tussen Bussum en Huizen verdwijnt lijn 107 langs het Media Park. In Bussum zelf wordt lijn 107 op de Huizerweg opgeheven. In de Huizermaat in Huizen verdwijnen de lijnen 100 en 101."

Hoewel de ideeën nog lang niet definitief zijn, is Bruggeman in de hoogste staat van paraatheid. "Wij hebben net de aanbesteding van het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord achter de rug. Daar zijn uiteindelijk 21 buslijnen geheel of gedeeltelijk opgeheven. De plannen daarvoor zijn door de provincie zo lang mogelijk geheim gehouden. Toen de SP ze openbaar maakte, zei gedeputeerde Elisabeth Post zelfs dat de SP mensen op het verkeerde been zette en onnodig paniek zaaide."

Bruggeman raadt de buspassagiers in het Gooi daarom aan nu alvast te protesteren tegen de opheffingsplannen. "Als je het nu niet doet, krijg je straks te horen dat de plannen al vastliggen en dat je maar eerder had moeten protesteren."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>