Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Al 37 boetes voor fout geparkeerde fietsen in centrum

Buurt / wijk

HILVERSUM - Ondanks al het morren en het verzet is het nu dan echt begonnen: het handhaven op verkeerd gestalde fietsen in het centrum. In de eerste paar dagen hebben de handhavers al 37 verkeerd gestalde tweewielers naar het depot aan de Kerkbrink gebracht. Het is nu betalen om het stalen ros terug te krijgen.

Na 2,5 maand van voorlichten waaronder vier weken van mild handhaven, is het nieuwe stalverbod nu echt van kracht. De kritiek over te weinig stallingscapaciteit en onduidelijkheid over de hersteltermijn is bij lange na nog niet verstomd. Een rondje door het centrum leert dat veel Hilversummers hun fiets nog gewoon tegen de gevel neerzetten en daarmee het risico lopen dat hun eigendom weg is.

Is de fiets meegenomen naar het depot dan kost het de fietseigenaar 15 euro. Dit geld is volgens de gemeente een tegemoetkoming in de kosten voor de handhaving en de administratie. Tevens moeten de fietsbezitters hun fietssleutel én legitimatiebewijs meenemen. Dat laatste is opmerkelijk.

De gemeente meldt dat de depotmedewerkers dan weten aan wie zij de fiets meegeven. "Mocht het namelijk gebeuren dat iemand anders de fiets mee heeft genomen, dan kunnen wij terugvinden aan wie de fiets is meegegeven. Deze gegevens bewaren wij zes maanden, daarna worden ze vernietigd", luidt de verklaring.

Uit de krant