Scheepers liep al eens mee met de BOA's die dagelijks controleren op verkeerd geparkeerde fietsen.
Scheepers liep al eens mee met de BOA's die dagelijks controleren op verkeerd geparkeerde fietsen. Foto: Bastiaan Miché

Voorstel voor fietsenstalling in parkeergarage centrum Hilversum

Buurt / wijk

HILVERSUM - Creëer ruimte voor fietsers in één van de parkeergarages voor auto’s. Het is een opmerkelijke suggestie van de ChristenUnie, gesteund ook door de PvdA, tijdens een evaluatie van het fietsparkeerbeleid in het Hilversumse centrum. Maar wethouder Arno Scheepers vraagt de commissieleden om geduld: spoedig moet bekend zijn waar die door velen zo gewenste fietsenstalling moet komen.

Afgelopen week - twee maanden na de start van de veelbesproken maatregel om verkeerd geparkeerde fietsen in het centrum te verwijderen - spreekt de politiek zich hierover uit. Dat is op verzoek van oppositiepartijen CDA en SP. Zij toonden zich de voorbije periode kritische over het beleid, stelden allebei al schriftelijke vragen hierover aan het college van burgemeester en wethouders en hielden zelf al een informatiebijeenkomst.

Voorafgaand aan weer een bijeenkomst over het handhavingsbeleid stellen zij vooraf voor om louter nog op gevaarlijk geparkeerde fietsen te handhaven. Tweewielers die weliswaar het straatbeeld wat rommelig doen ogen, maar hulpdiensten niet hinderen, moeten volgens hen met rust worden gelaten.

Te vroeg
Maar daar zijn de overige partijen het eigenlijk niet mee eens. Dat geldt met name voor collegepartijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. Zij vinden - de VVD met name - bovendien dat het veel te vroeg is om nu al te evalueren. We zijn sinds de start van de handhaving pas twee maanden verder.

“Acceptatie kost tijd”, vindt ook Ron Lancé van Hart voor Hilversum. Ook een fietsenstalling realiseren in een parkeergarage vindt hij niet slim. Dat leidt immers alleen maar tot gedoe met handhaving. Tevredenheid heerst bij de meeste partijen ook over hoe Scheepers de kinderziektes binnen het beleid, zoals de coulanceregeling voor mindervaliden, oppakt.

Routine aanpassen
Scheepers, die een paar dagen voor nog een aantal woedende ondernemers over dit onderwerp te woord stond, beleeft zo dus een eenvoudig avondje. Over de ontstane ophef zegt hij dat mensen nu eenmaal hun routine moeten aanpassen. Dat doet pijn en dat duurt even. De beloofde evaluatie zal er zijn in juni volgend jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze er in maart al zal zijn, maar de komende koude maanden zullen er minder mensen met de fiets naar het centrum komen, verwacht hij. Dan is het niet echt eerlijk om al begin voorjaar te evalueren.

De liberaal blijft bij zijn eerder gemaakte bewering dat het beleid begint te werken. De Kerkstraat is in ieder geval een stuk ‘schoner’, nu de Groest nog. En ook als die zo gewenste fietsenstalling er daadwerkelijk is, moet het winkelend publiek een stukje naar de winkels lopen. Die fietsenstalling wordt overigens een grote stalling, aldus Scheepers, met openbaar toilet. Overigens melden betrouwbare bronnen dat deze komt achter de Bristol aan de Zeedijk of waar voorheen de V&D zat.

Niet serieus
De commissieleden lijken content met het verhaal van Scheepers, op het CDA en de SP na uiteraard. Zij stellen dat Scheepers de klachten niet serieus neemt. SP-fractievoorzitter Bianca Verweij is not amused wanneer Scheepers het verzoek om een klankbordgroep in te stellen naast zich neerlegt. “U onderschat dat mensen uit het centrum wegblijven”, spreekt zij tot Scheepers. Dat leidt dan weer tot kritiek van de VVD en GroenLinks richting Verweij. GroenLinks-raadslid Frank Kool: “Als u beweert dat mensen wegblijven wil ik dat met harde cijfers zien.”

Scheepers, op het einde toch even pissig na heftige verwijten van het CDA, zelf trekt zich de kritiek van de twee partijen ook niet aan. Het plan is bovendien in samenspraak met Hilversum Centrum tot stand gekomen, zegt hij, en met allerlei belanggroeperingen zijn gesprekken gaande. “We hebben de boel goed geregeld dus we gaan door.”

Uit de krant