'Geen weg over de hei, maar hei over de weg'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hoorneboegse Heide in bloei.
Hoorneboegse Heide in bloei. (Foto: Bastiaan Miché)

'Geen weg over de hei, maar hei over de weg'

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Het verzet tegen een eventuele verbreding van de N201 (Vreelandseweg) naar vier rijbanen neemt steeds meer toe. De online petitie van de Loosdrechtse Anita Vonhoff is inmiddels bijna 10.000 keer ondertekend. En ook een aantal politieke partijen in Hilversum en Wijdemeren is geenszins van plan deze optie voor een betere bereikbaarheid van deze regio te steunen.

Die bereikbaarheid staat namelijk onder druk. Daarom zijn er meerdere varianten uitgewerkt om daar iets aan te veranderen. Komende dinsdag praten Gedeputeerde Staten van Utrecht over het mogelijk aanpassen van de N201 (het Utrechtse deel). Daar zit de Vreelandseweg bij Wijdemeren en Hilversum niet bij. Daar gaat Noord-Holland immers over.

In het rapport 'Meerjarenprogramma voor Infrastructuur, Ruimte en Transport' staat echter ook de optie verbreden van de N201, inclusief het doortrekken via de Hoorneboegse heide naar de A27. Wel staat daarbij vermeld dat deze oplossingsrichting de kleinste haalbaarheid heeft en de meeste negatieve effecten.

Onherstelbare aantasting van de natuur
Desondanks geven de drie linkse partijen in Hilversum - GroenLinks, PvdA en SP - nu al aan tegen dit plan te zijn. Lex van Waarden van GroenLinks: "Ons standpunt is helder: geen weg over de hei, maar hei over de weg. Als de N201 wordt verbreed en een weg over de Hoorneboegse Hei wordt aangelegd, betekent dat een onherstelbare aantasting van de natuur en het landschap. Daarnaast zullen het extra verkeer en de hogere maximumsnelheid tot meer CO2-uitstoot leiden en de luchtkwaliteit verslechteren."

Aan NH Nieuws liet de Hilversumse verkeerswethouder Annette Wolthers al weten dat zij een weg over de hei niet 'haalbaar' acht. Op de eigen website meldt de PvdA erg blij te zijn dat het college zich in ieder geval over deze optie al uitspreekt. "Maar de wethouder doet geen uitspraken over de verbreding van de N201 langs Loosdrecht, Kortenhoef en Hilversum. Zij wil eerst afwachten wat de provincie Utrecht gaat besluiten over 'hun' deel van de weg. Wij denken dat het verstandiger is als het college een meer pro-actieve houding aanneemt."

Geen zin
"Het MIRT rapport geeft aan dat het verbreden van de N201 al bijna helemaal geen zin heeft, als men niet direct de gehele weg van Schiphol tot aan Hilversum en zelfs tot aan de A27 daarin meeneemt. Het is dus ook in het belang van de provincie Utrecht om nu al te weten wat de standpunten zijn van de gemeentes Hilversum, Wijdemeren en van de Provincie Noord-Holland."

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>