De Lelie verfraaid twee jaar na vernietigende brand
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een aantal buurtbewoners zette de oude 'Lelie' deze week in de bloemen.
Een aantal buurtbewoners zette de oude 'Lelie' deze week in de bloemen. (Foto: Bastiaan Miché)

De Lelie verfraaid twee jaar na vernietigende brand

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De tijd verstrijkt snel. Deze week was het alweer twee jaar terug dat buurthuis De Lelie afbrandde. Nog altijd kijken omwonenden uit op het zwaar gehavende pand midden in de Bloemenbuurt. Een litteken van maart 2017. Om het aanzicht enigszins te verbeteren, hebben vrijwilligers uit de buurt hun wijkcentrum weer in de bloemen gezet.

Nog voordat Jacqueline van Oostveen van Buurtpost Zuid arriveert met haar auto met zakken vol potgrond en planten, is 'mister De Lelie' Sander Leek al aanwezig. Als de spullen uitgeladen zijn en een andere wijkbewoner nog enkele karren met fleurige planten en bloemen gebracht heeft, zit Leek al lang en breed op zijn kussentje. Hij is druk bezig met schoffelen op en rond een boomspiegel.

Het is alweer twee jaar terug dat het wijkcentrum op woensdag 22 maart twee keer vlam vatte en sindsdien onbruikbaar is. Volgens Van Oostveen is dat voor veel mensen die erbij waren nog steeds emotioneel. Sinds die dag staat het pand er nog altijd.

Er staan hekken omheen die de schoolkinderen van de naastgelegen Paulusschool dinsdag 5 maart hebben opgevrolijkt met kleurrijke banners. De deuren en ramen zijn dichtgetimmerd. Op de houten planken hangen nu kleine schilderijen. Deze zijn gemaakt tijdens de vrijwilligersactie NLdoet. Op veel van de werkjes staat De Lelie en dat deze terug moet komen.

Van Oostveen, die in het bestuur van Stichting Buurtpost Zuid zit en daarmee een van de spreekbuizen is van de buurt richting gemeente, vertelt dat er binnen de buurt weinig fiducie is dat hun 'tweede huiskamer' terugkomt. Omdat ze zelf dichter bij het vuur zit, weet ze wat er speelt, maar ze snapt het gevoel van haar buurtgenoten wel. Voor Pasen moet er een klap gegeven worden op de haalbaarheidsstudie.

Dat De Lelie 2.0 komt, is al bevestigd. Dat heeft oud-wethouder Eric van der Want al toegezegd. De vraag alleen is in welke vorm dat gebeurt: een nieuw buurthuis of een wijkcentrum dat onderdeel is van een multifunctioneel gebouw waar bijvoorbeeld een kinderopvang van Bink in zit en Versa Welzijn een plek moet krijgen.

Dat is allemaal nog toekomstmuziek. In de tussentijd proberen de omwonenden de openbare ruimte rondom De Lelie zo fraai mogelijk te houden. "Mensen geven aan het fijn te vinden dat het verzorgd wordt", aldus Van Oostveen. Vrijdag, na de pannenkoeken, hebben de vrijwilligers symbolisch leliebolletjes geplant.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>