Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Komst flexwoningen Circusterrein stap dichterbij: ‘Hard nodig in onze overspannen woningmarkt’

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het plaatsen van tijdelijke en verplaatsbare woningen op het Circusterrein is weer een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders heeft opdracht gegeven aan de slag te gaan. De projectopdracht voor de eerste fase is ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

“Met deze stap maken we tijdelijk wonen op het terrein mogelijk”, legt wethouder Ruimtelijke Ordening Karin Walters uit. “Dan kun je denken aan snel verplaatsbare woningunits en dat is heel hard nodig in onze overspannen woningmarkt. Het duurt weliswaar nog even voordat we de eerste sleutels kunnen uitreiken, met deze projectopdracht zetten we wel de benodigde eerste stappen.”

De flexwoningen kunnen in eerste instantie op het westelijk deel van het Circusterrein geplaatst worden. Dat is de ruimte achter de Emmauskerk tot aan het pand van Scouting Zuiderkruis.

Leeg maken
De gemeente gaat de komende periode het hele terrein leeg maken. De gebruikers die nu op het terrein zitten, onder andere de gemeente zelf, moeten daar weg. Dit gebeurt gefaseerd en in overleg. Daarna moeten de vrijgekomen plekken gesaneerd en klaar gemaakt worden voor het plaatsen van de tijdelijke woningen. Hoe snel dit kan, is afhankelijk van hoe snel een saneringsplan uitgevoerd kan worden. De gemeente zal gebruikers en omwonenden tijdig informeren, is de belofte.

Lang traject
Het Circusterrein is één van de laatste binnenstedelijke ontwikkellocaties van Hilversum en moet in de toekomst een plek zijn voor gemengd wonen en werken. Het heeft volgens de gemeente potentie om een belangrijk onderdeel van de wijk Kerkelanden te worden. Door complexe, planologische procedures duurt het langere tijd voordat de eerste bewoners de sleutels krijgen.

De gemeente wil niet nog langer stil staan en afwachten. In een amendement van de gemeenteraad in september 2021 is aangedrongen op het mogelijk maken van tijdelijke en verplaatsbare woningen op het Circusterrein. De verwachting is dat de flexwoningen voor maximaal tien jaar geplaatst kunnen worden.

Uit de krant