Afbeelding
Foto: Dudok Architectuur Centrum

Bewonersclub kraken toekomstbeeld Hilversum: ‘Stel een echte visie op’

Buurt & wijk

HILVERSUM - De Ontwerp Omgevingsvisie - zeg maar het toekomstbeeld voor Hilversum - is geen visie. Het college kan er alle kanten mee op, de reeds lopende plannen passen erin en de opbrengst van de participatie is hierin niet terug te vinden. 

Dat stelt HOP2040, de vertegenwoordiging van 38 Hilversumse bewonersclubs in een stevige brief aan de Hilversumse gemeenteraad. “HOP2040 roept op tot lef om voor Hilversum méér te leveren dan een document met mooie woorden zonder duidelijke kaders. Stel nú de kaders die de Hilversumse samenleving wil zien.”

Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit over de Omgevingsvisie, het toekomstbeeld voor Hilversum tot 2040. Bij de presentatie ervan eind vorig jaar was wethouder Karin Walters zeer enthousiast over dat document. Ruim vijfduizend Hilversummers hadden deelgenomen aan de participatie en verteld wat zij zouden willen voor hun gemeente. Hilversum zal groener worden, zo’n zesduizend meer woningen tellen en er is straks minder plek voor de auto.

Wel voegde de wethouder toe dat het hele plan niet in één keer hoeft te worden uitgevoerd. “Het loopt tot 2040 en daarin zitten natuurlijk meerdere collegeperiodes”, zei zij destijds. “In de loop van de tijd kun je de visie ook weer bijstellen. Het kan heel goed dat er na een aantal colleges anders wordt gedacht over bepaalde onderwerpen. Maar dit vormt wel de leidraad.” 

Dat laatste verbaast HOP2040. Woordvoerder Nancy Koster benadrukt nog maar even dat de bewonersvertegenwoordiging ontstond toen in 2019/2020 Hilversum met het plan kwam om tienduizend extra woningen te bouwen en inwoners en organisaties daarom (met succes) massaal in opstand kwamen. Uit het participatietraject dat volgde, werd duidelijk dat de Hilversumse samenleving een dorps karakter wil: met veel groen, geringe groei, geen hoogbouw, behoud van het illusielandschap en meer ruimte voor de fiets.

Het document dat nu op tafel ligt en woensdag door de gemeenteraad wordt besproken is volgens HOP2040 geen visie. “Er worden geen keuzes gemaakt, op basis van de participatie-opbrengst, en alles wordt vooruitgeschoven. Er is zelfs aangegeven door de wethouder dat elk nieuw college/raad iedere vier jaar eigen keuzes kan maken. Dat is niet de bedoeling van een visie richting 2040 waarvoor geparticipeerd is.”

Schrijnend
Een visie moet méér bevatten dan volzinnen met goede intenties, vervolgt Koster. “HOP2040 heeft zich namens vele Hilversummers ingespannen om de opbrengst van de participatie op cruciale zaken terug te zien in de Omgevingsvisie. Een compliment van de raad over het goede participatieproces wat heeft plaatsgevonden is schrijnend als dit niet leidt tot concrete normstelling op de onderwerpen die uit de participatie naar voren zijn gekomen, als bepalend voor de identiteit van Hilversum in 2040.”

Consequenties
HOP2040 vraagt zich af waarom er geen streefgetal staat bij het gemiddelde aantal vierkante meters openbaar groen per huishouden. “We zitten ver onder het landelijk gemiddelde. Waar zit dat dorpse karakter dan in? Waar blijft het illusielandschap? Waarom moet het woningbestand met 14 procent (6.000) groeien en dus het inwonertal met meer dan 10 procent? Is dat ‘gematigde’ groei? Waarom worden de bouwhoogtes van de Structuurvisie integraal overgenomen? De overgrote meerderheid van de Hilversummers wil geen gebouwen van vijftig meter hoog. Maak dat dan hard. En als er nu groei nodig is, wat zijn de consequenties en wanneer houdt dat dan op? Stellen we nooit grenzen aan de groei?”

De oproep is daarom om nu de duidelijke kaders vast te stellen die de Hilversumse samenleving wil zien. “Als omstandigheden veranderen moet de Hilversumse samenleving misschien weer een participatietraject in, maar durf nu aan te geven waar Hilversum naar toe wil. Stel een echte visie op. Houd niet alle opties open maar maak duidelijke keuzes op basis van de participatieopbrengst.”

Uit de krant