Is Hilversum nu een stad of een dorp?
Is Hilversum nu een stad of een dorp? Foto: Christian Pfeiffer

Bewonerscollectief over toekomstbeeld Hilversum: ‘Veel mensen zijn niet tevreden wat er ligt’

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het is nu of nooit. Dat stelt HOP2040, een bewonerscollectief van bijna veertig organisaties, in de aanloop naar het Stadsgesprek van komende donderdag over de toekomst van Hilversum. “Dat wordt wel een happening”, verwacht Nancy Koster van HOP2040. “Veel mensen zijn niet tevreden wat er ligt.”

Wat er nu ligt heet de Omgevingsvisie Hilversum2040, waarin globaal staat beschreven hoe de Mediastad er in 2040 zo ongeveer moet uitzien. Belangstellenden krijgen donderdag in de Regenboogkerk een toelichting over de totstandkoming en de inhoud van deze Omgevingsvisie én informatie over het proces rondom het indienen van een zienswijze.

Koster roept de Hilversumse inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen op om vooral nu een zienswijze in te dienen. Uit een rondgang langs de verschillende bewonersorganisaties concludeert HOP2040 dat veel Hilversummers zich bij het voorlopige resultaat niet gehoord voelen. Zij pleit daarbij voor harde kaders voor de langere termijn op basis van de participatieopbrengst (Hilversum als tuinstad) in plaats van een ‘een document waarbinnen het college haar lopende plannen kan doorvoeren’. “Het zijn veel mooie woorden, maar nul inhoud.”

Economische groei-adepten
De angst zit hem er vooral in dat door het gebrek aan richting en kaders in het ontwerp nieuwe colleges in de toekomst telkens met een nieuw vierjarenplan aan de slag kunnen gaan. Koster stelt daarmee dat de gemeenteraad het college carte blanche. “Zonder kaders worden de ontwikkelmogelijkheden van Hilversum bovendien in handen van projectontwikkelaars en ‘economische groei-adepten’ gelegd. En heeft de participatieopbrengst geen waarde gekregen.” 

‘Toch geen zin’
HOP2040 gaat dus werk maken van een stevige zienswijze. Er is de afgelopen tijd volop geparticipeerd en dat heeft veel tijd, energie en gemeenschapsgeld gekost, vervolgt Koster. Punt van zorg is wel dat wanneer het college in haar ogen niets doet met de participatieopbrengst het maar de vraag is wat de zienswijzen opleveren. “De opmerking dat het indienen van een zienswijze toch geen zin heeft is een opmerking die wij non-stop horen. Bepaalde politieke partijen laten hun achterban ook echt barsten. Maar als Hilversummers moeten we echt nog even doorzetten. En gemeenteraad; neem je verantwoordelijkheid. Wij voelen ons niet gehoord.”

Het Stadsgesprek is 9 maart van 20.00 tot 22.00 uur in de Regenboogkerk aan de Nassaulaan 22. Vooraf aanmelden kan via omgevingsvisie@hilversum.nl

Uit de krant