Trude van de Ven en Jacqueline van Oostveen.
Trude van de Ven en Jacqueline van Oostveen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Weggeefkast met verse producten terug in Hilversum: nu wel in de Bloemenbuurt

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het liefst was Jacqueline van Oostveen met haar weggeefkast gewoon in de Ampèrestraat gebleven, maar onder meer na klachten vanuit de buurt bleek dat niet haalbaar. Nu is er een nieuwe locatie: aan de Irisstraat 116A in de Bloemenbuurt.

Het nieuwe winkeltje in ontmoetingsplek De Iris werd donderdagmiddag officieel geopend. Daarbij overhandigde Van Oostveen enkele verse producten aan wijkregisseur Trude van de Ven. Het aanbod: verse groente en fruit, bolletjes, wat blik en potjes met daarin voedsel en ook maandverband. Vrijdag gaat de winkel open voor de mensen die deze periode net even iets meer moeite hebben om de (tegenwoordig dure) rekeningen te betalen. 

De ophef was groot eind vorig jaar toen er van de ‘geef-en-neemkast aan de Ampèrestraat na vuurwerkvandalisme nagenoeg niets meer over was. Van Oostveen kreeg tijdens de dagen daarna veel steunbetuigingen en mensen doneerden ook geld voor een nieuwe kast. Aan de andere kant waren er ook omwonenden die klaagden over stank- en dierenoverlast. En ja, de gemeente kan weinig anders doen dan deze klachten in behandeling nemen. Van Oostveen maakte daarom in eerste instantie geen gebruik van de donaties.

Inmiddels staat er in de Ampèrestraat alweer een kast. Deze is echter alleen voor houdbare producten. Voor de verse producten moet men nu helemaal naar de andere kant van Hilversum: naar de Irisstraat 116A. “Het was allemaal een heel gedoe”, kijkt Van Oostveen terug. “Ik had nog mensen benaderd om ergens een weggeefwinkel te beginnen. Dat leverde niks op. Hier zat ik al, ik huur dit van de Alliantie.”

Tussenoplossing
En dus was deze plek de enige optie. De betrokken Hilversumse beschrijft de winkel in de Bloemenbuurt als ‘tussenoplossing’. Voor de mensen in de omgeving van de Ampèrestraat, waarvan er sommigen slecht ter been zijn, is het lastig om de andere kant van Hilversum te bereiken. Van Oostveen benadrukt daarbij dat zij ook geen tweede voedselbank wil neerzetten. “De Iris is een ontmoetingsplek, twee keer in de week open (op maandag en vrijdag, red.)”, vertelt zij. “Het is dus nog wel even kijken hoe we dat doen met het verse eten.”

Het is wel de bedoeling dat de nieuwe locatie net zo laagdrempelig is als de vorige. Het nieuwe winkeltje - een oud kantoortje - ziet er overigens best fraai, knus en overzichtelijk uit. “Ik heb de laatste tijd heel veel tegenslag gehad, maar ik ga door”, aldus de Hilversumse. “Ik merk dat mensen er gebruik van maken en dat het nodig is.”

Uit de krant