Karin van Leeuwen

Van smederij naar espressobar

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Maandagochtend tien uur. Het miezert en op Werf35 is weinig leven, op een enkeling na die er haastig een sigaret voor de deur van een van de oude pandjes rookt. In de voormalige smederij, waar espressobar De Smederij is gevestigd, is het aangenaam warm. Op de achtergrond jazzmuziek. Medewerkster Jessica zorgt voor een strakke latte macchiato en cappuccino. Smederij-eigenaar Peter Lammersma nestelt zich in een comfortabele stoel bij het haardvuur. En vertelt. Over hoe het allemaal begon op Werf35.

Zijn verhaal start in de zomer van 2015 als Lammersma wordt benaderd door Peter Driessen, medeoprichter van Spil Games en sinds vier jaar eigenaar van de voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat. Driessen polst Lammersma of de oude smederij niets voor hem is. Lammersma, eigenaar van MiX Creative Coworking, loopt met Driessen mee naar de smederij. "Misschien kun je hier ook werkplekken voor creatievelingen van maken, net zoals de MiX", oppert Driessen. Dat kan.

Desolaat
Maar Lammersma heeft andere plannen. "Toen ik de smederij binnenstapte, wist ik niet wat me overkwam. Echt. Ik was 44 jaar en werd hopeloos verliefd op een stapel oude stenen." Het was een oud, koud en kil gebouw. Tachtig jaar lang werkte een smid dag in, dag uit aan ijzeren voorwerpen. Het pand was jaren geleden verlaten. En toch, ondanks de desolate indruk en miserabele staat van de smederij, valt Lammersma er als een blok voor. Hij besluit er geen werkruimte voor zzp'ers van te maken, maar een espressobar.

Wegwezen
Maar ja, Lammersma is softwareontwikkelaar. Brandt zijn eigen merk koffiebonen, maar heeft geen horeca-ervaring. "Geen punt. Ik heb een aantal horecaondernemers om advies gevraagd. In dit prachtige pand moet koffie worden geschonken." Lammersma voet de daad bij het woord. Maakt de muren van de smederij stofvrij. Reinigt de vloer grondig. Een aantal aannemers nodigde hij uit voor advies, maar jaagt hij met dezelfde vaart zijn toekomstige espressobar uit. "Een verlaagd wit systeemplafond? Oude ramen eruit? Een moderne pui in dit pand zetten? Wegwezen!", snoeft Lammersma.

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten