Foto: Margôt Brakel

Buurtdeals sluiten met bewoners

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De oorspronkelijke wethouder van Buurten mag dan zijn opgestapt, maar zijn opvolger hanteert gewoon dezelfde filosofie. Samen met de buurtbewoners wil Nicolien van Vroonhoven-Kok de wijken aanpakken, verfraaien of verbeteren. Dat is geen vrijblijvendheid. Daarom wil zij buurtdeals gaan sluiten met de bewoners.

De expertise zit in de buurt zelf. Dit was de gevleugelde uitdrukking van SP-wethouder Arjo Klamer. Daarmee wilde de inmiddels vertrokken bewindsman zeggen dat de inwoners zelf heel goed weten wat er speelt in hun wijk en wat de wensen zijn om de eigen leefomgeving beter, mooier en veiliger te maken. Inmiddels heeft de CDA-wethouder deze portefeuille overgenomen.

Mandje
"Een belangrijke nieuwigheid zal ik hier inbrengen", zo schrijft zij in de nieuwsbrief CDA Interactief. "Ik ben namelijk van plan om met de bewoners van de wijken buurtdeals te sluiten. Dat betekent goed luisteren naar wat een buurt of wijk wil en dan spreken met elkaar wat wij als gemeente in het mandje kunnen doen om dit mogelijk te maken. Maar ook vastleggen wat de buurt hiervoor zelf bereid is te doen. Lekker concreet, lekker de straat op", meldt zij enthousiast.

Belonen
Deze manier van werken past volgens haar goed bij het beleid van de gemeente. Zij wil in het nieuwe buurtenbeleid juist initiatieven van onderop stimuleren en belonen. Het idee van gespreide verantwoordelijkheid hoort ook bij het gedachtegoed van het CDA.

Gymtoestellen
"Het buurtenverhaal. Dat is zó CDA", vervolgt de wethouder. "Wat de buurt kan oppakken of wil gaan oppakken moeten we daar qua verantwoordelijkheid ook echt laten liggen. De buurt wil gymtoestellen voor ouderen op hun pleintje? Wie zijn wij om dat dan af te houden?"


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten