Sinds dit weekeinde staan er minischermen langs het spoor.
Sinds dit weekeinde staan er minischermen langs het spoor. (Foto: Bastiaan Miché)

Effect van minischermen al merkbaar

  Buurt / wijk

HILVERSUM Niet alle bewoners die langs het spoor wonen aan de Mussenstraat zijn overtuigd. Toch gaven meerdere omwonenden dinsdag bij de officiële opening van de minischermen aan dat zij minder last van het spoorgeluid hebben. "Je merkt het wel", aldus een bewoner.

Champagnekurken plopten en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok en regiodirecteur ProRail Kees Rutten gaven aan blij te zijn met de Nederlandse primeur van de minischermen langs het spoor in Hilversum. Maar de twee benadrukten dat plaatsing van de 76 hoge schermpjes vooral bedoeld zijn om het woongenot van de omwonenden te verbeteren. Een aantal van de aanwezige omwonenden gaven aan dat zij sinds de komst van de schermen afgelopen weekeinde inderdaad minder geluidsoverlast van de treinen ervaren.

Primeur
Hoewel niet alle bewoners dezelfde mening deelden, was Rutten blij te horen dat de minischermen blijkbaar het gewenste effect sorteren. Voor ProRail is het werken met de minischermen ook een primeur. Hilversum is de gemeente waar de spoorwegbeheerder als eerste werkt met de kleine schermen.

Bussen met wethouders
"Het is voor ons een speciaal project", aldus Rutten. "En ook voor Hilversum, zoals het betaamt. Er zullen wel bussen met wethouders uit het hele land hier naartoe komen om te kijken wat er ligt", grapte hij.

Metingen
Doordat de schermen dichter bij het spoor staan en daardoor meer naar de bron toe, moet het spoorgeluid verminderen. In totaal moeten de schermen voor een reductie zorgen van 6 decibel. Of dat ook zo is, moeten metingen uitwijzen. Tot het einde van het jaar moeten deze metingen uitwijzen of het beoogde geluidseffect gehaald wordt. Gevoelsmatig lijkt dat al wel zo bij de bewoners van de Mussenstraat.


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten