Foto: Bastiaan Miché

'Gemeente spreek je uit voor een nieuwe Lelie'

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Komt er nu wel of geen nieuw buurthuis in de Bloemenbuurt? De gesprekken tussen de eigenaar van De Lelie, de Emmausparochie, en de gemeente blijven al tijden hangen. En als er gesproken wordt over een buurthuis dan gaat het over een andere invulling of een nieuwe naam, maar nergens klinkt hardop het uitgangspunt dat het wijkcentrum terugkomt. De zorgen hierover zijn groot bij de vrijwilligers van De Lelie, het buurthuis dat in maart afbrandde.

Het is een troosteloos beeld. Hekken staan om het voormalige wijkcentrum. Waar vroeger ramen zaten, zijn nu houten schotten zichtbaar. De achterkant van het pand is gesloopt. De indeling van De Lelie is hier nog goed te zien.

Aanblik
Voor de voormalige gebruikers van het buurthuis en de omwonenden is deze aanblik een dagelijkse reminder aan woensdag 22 en donderdag 23 maart. Twee branden binnen twaalf uur zorgden ervoor dat het buurthuis, een van de oudste van het land, van het ene op het andere moment onbruikbaar werd.

Onomstreden
Komt het wijkcentrum aan de Leliestraat ooit nog terug hier, is de vraag die Thomas Boerma van de toneelgroep van Kinderwerk De Lelie stelt. Herbouw moet het onomstreden uitgangspunt zijn. Tot nu toe heeft de vrijwilliger dat niet hardop gehoord vanuit het raadhuis.

Noodzaak
Boerma vraagt zich af of de urgentie er nog wel is. De vele clubjes en organisaties hebben immers elders onderdak gevonden. De Lelie is verspreid over vijftien locaties in Hilversum. Hoe noodzakelijk is een buurthuis nog als iedereen weer een plek heeft?

Veilige plek
"Wij zijn heel blij dat wij op zaterdag terechtkunnen in de Paulusschool. Hier kunnen we de kinderen ook een veilige plek bieden. Maar we missen elkaar wel. We komen elkaar niet meer tegen en dat was nou juist een van de krachten van De Lelie", vertelt Boerma.

Stroperig
Direct na de brand heeft hij namens de toneelgroep contact gezocht met wethouder Arjo Klamer, die toen nog het aanspreekpunt was. Naast de boodschap aan het adres van de SP'er om ervoor te zorgen dat er een nieuw gebouw komt, gaf Boerma hem mee dat hij ook bang is voor een stroperig proces als alle clubjes elders ondergebracht gingen worden.

Peilen?
Een breed onderzoek naar wat er in een eventueel nieuw buurthuis moet komen, vond hij onnodig. "Wat wil je peilen? Er zit hier al tachtig jaar een succesvol buurthuis."

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten